2 redenen waarom dit een goede headline is (en 3 redenen waarom niet)!

Ik had deze blog ook ‘5 supermegafantastische tips om nobelprijswaardige en SEO-proof headlines te schrijven waar je publiek van zal smullen’ kunnen noemen, maar dat leek me niet zo’n strak plan. Pakkend? Jazeker, maar ook een tikje aan de lange kant en wellicht een beetje too much. Kortom, een mooi voorbeeld van hoe het niet moet. Maar hoe moet het dan wel?

Waar moet een goede headline aan voldoen, en waarom zijn headlines eigenlijk zo belangrijk?

Hieronder heb ik vijf tips op een rijtje gezet om je te helpen bij het schrijven van originele en SEO-proof headlines. Let’s go!

1. Lead with the need

Ga, net als met het schrijven van je content, altijd uit van de behoefte van je publiek. Om een succesvolle relatie op te bouwen met je lezers is het belangrijk om content aan te bieden waar ze iets aan hebben. Alleen dan blijven ze terugkomen. 

2. Houd het kort

De ideale lengte voor een headline is rond de 70 tekens. Waarom? Omdat een korte headline makkelijk in het tekenlimiet van Twitter past en je zo ook nog genoeg ruimte hebt om een link en een paar hashtags toe te voegen. Bovendien worden korte headlines vaker gedeeld op social media, en dat is wat je wil.

3. Gebruik relevante SEO-keywords

SEO is here to stay. Als je gevonden wil worden door je klanten ontkom je er niet aan om SEO-keywords in je headlines te gebruiken. Zorg echter wel dat je relevante keywords gebruikt en dat je je headlines niet volpropt met keywords enkel en alleen om een hogere ranking te krijgen. Geloof me, daar trapt Google al lang niet meer in.

Weet je wat niet verbazingwekkend is?

WordPress plugins

4. Voeg een onverwachte twist toe

Als er iets is waar ik spontaan jeuk van krijg, dan zijn het saaie of voorspelbare headlines. Je weet wel, die standaard honderdachtendertig-in-een-dozijn headlines die zo uit een headline-machine lijken te zijn gerold. Denk bijvoorbeeld aan ‘De (voeg random getal toe) meest (voeg bijvoeglijk naamwoord toe) bladiebla SEO-marketing geneuzel’. 

Duidelijk? Ja. Spannend? Hell no. 

Zo stuitte ik laatst op een blog over ‘De meest verbazingwekkende WordPress plugins’.

Weet je wat verbazingwekkend is?

Dat de kat van mijn ouders altijd lijkt te weten of mijn moeder kattenbrokjes heeft gehaald wanneer ze thuis komt met een volle boodschappentas.

Weet je wat ook verbazingwekkend is?

Dat ik, na drie jaar, nog steeds mijn postcode niet uit mijn hoofd weet.

Weet je wat niet verbazingwekkend is?

WordPress plugins.

Om een lang verhaal kort te houden: don’t be boring. Nobody wants to read boring stuff.

5. Don’t overdo it

Als ik je deze tip in baktermen zou geven, dan zou ik zeggen ‘go easy on the sprinkles’. Sommige websites hanteren het credo ‘more is more’ waar het headlines betreft. Waarschijnlijk ben je ze wel eens tegengekomen, schreeuwerige headlines bomvol bijvoeglijk naamwoorden die weliswaar prikkelen, maar tegelijkertijd een beetje idioot aanvoelen. Een headline als ‘17 lyrics that are so cringey they should have been cut out of the song’ is misschien goede clickbait, maar wanneer je dit trucje eindeloos herhaalt, raakt je publiek gegarandeerd verveeld. En zoals ik bij tip 4 al benoemde, nobody wants to read boring stuff.

back to top button