22 wijze lessen van Pixar (speciaal voor copywriters)
Vrijwel iedereen is wel bekend ze met productiebedrijf Pixar Animation Studios, een Amerikaans bedrijf dat zich richt op het maken van animatiefilms met behulp van computeranimatie. Enkele successen zijn bijvoorbeeld ‘Finding Nemo’ en ‘Toy Story’. Een van de storyboard artiesten bij Pixar, Emma Coats, deed een tijdje terug op twitter een boekje open (een ‘tweetje’ open …? Nou ja, ze deelde in ieder geval een waardevol stukje informatie) over de 22 ‘regels’ die Pixar hanteert wanneer ze aan een nieuwe film werken. Wellicht denk je nu: “leuk, maar wat heb ik aan deze kennis?” Nou, meer dan je in de eerste instantie zou denken. Deze 22 regels zijn namelijk veel breder toe te passen. Oh ja? Jazeker.
Het vertellen van verhalen, wat Pixar eigenlijk doet, is namelijk heel belangrijk bij het maken van content en het schrijven van teksten (copywriters, lees vooral even verder). Veel bedrijven streven er immers naar om een verhaal te creëren waar hun klanten zich mee kunnen identificeren. Zo kunnen ze klanten aan zich binden en hun marktaandeel vergroten. En natuurlijk wil je als ondernemer ook een uniek en pakkend verhaal dat aansluit bij jouw missie en doelen.
Een goede copywriter kan je helpen om jouw verhaal vorm te geven. Een beetje zoals Emma Coats en de andere storyboard artiesten doen. En zo is het cirkeltje rond en zijn we weer aanbeland bij de 22 regels van Pixar. Als jij als ondernemer een Oscar-waardig verhaal wil vertellen, dan loont het altijd om samen te werken met copywriters die verstand van zaken hebben. Bij Ludejo weten wij als geen ander hoe we content moeten creëren die lezers aanspreekt en leidt tot de verkoop van producten en diensten. Van webteksten en SEO-artikelen tot social media posts en audioscripts, de mogelijkheden zijn eindeloos. We know copywriting like Pixar knows animated movies. Dus als jij een Oscar-waardige website/award-winning radioreclame wil voor jouw dienst of product, dan weet je bij wie je moet zijn. Speciaal voor alle copywriters die meelezen heb ik een aantal regels uit het lijstje van Emma Coats geselecteerd om te laten zien hoe je deze kan toepassen tijdens het schrijfproces.
Nr 2: “You gotta keep in mind what’s interesting to you as an audience, not what’s fun to do as a writer. They can be very different.”
Simpel gezegd komt het er bij deze regel op neer dat je als copywriter altijd vanuit je opdrachtgever moet denken en je moet kunnen verplaatsen in zijn of haar beoogde publiek. Om een voorbeeld te geven: wanneer je een tekst schrijft voor een klant (denk bijvoorbeeld aan een zeker oer-Hollands warenhuis waar ze onder andere rookworsten en kinderkleertjes verkopen), kan het soms lastig zijn om de ‘tone of voice’ van het bedrijf te adopteren. Toch zul je in zo’n geval altijd je schrijfstijl aan moeten passen. Uiteindelijk is het namelijk de bedoeling dat het eindproduct (de tekst) voldoet aan de wensen van de opdrachtgever. En als je weet dat je opdrachtgever zich richt op de ‘doorsnee’ Nederlander (voor zover die bestaat), dan weet je ook dat het belangrijk is om je tekst begrijpelijk en toegankelijk te houden. Gebruik dus geen ingewikkelde taal maar houd het simpel.
Nr 5: “Simplify. Focus. Combine characters. Hop over detours. You’ll feel like you’re losing valuable stuff, but it sets you free.”
Kort gezegd: houd het kort en wees niet bang om te schrappen. Misschien ben je bekend met de uitdrukking ‘kill your darlings’? Elke copywriter zal beamen dat dit een van de moeilijkste onderdelen van het schrijfproces is: het voelt vaak toch een beetje zonde om hele stukken tekst zomaar in de prullenbak te kiepen. Toch is het volgens Coats soms (lees: vaak) nodig om kritisch te zijn. Ook al doet het soms een beetje pijn. Reken maar dat ze bij Pixar tijdens het maken van ‘Finding Nemo’ en ‘Toy Story’ ook heel wat scènes hebben moeten schrappen. Uiteindelijk kun je namelijk niet van je publiek verwachten dat ze meer dan 3 uur in een bioscoopstoel blijven zitten. En dan zijn er toch scènes die helaas moeten sneuvelen. Ik moet bekennen dat ik tijdens het schrijven van deze blog ook meerdere alinea’s heb geschrapt en herschreven. En dat is niet leuk, maar uiteindelijk wordt de tekst er wel beter door (nou ja, dat hoop ik tenminste).
Misschien is het een troost om te weten dat ze het bij Pixar blijkbaar ook moeilijk vinden om werk weg te gooien, want ook daar hebben ze een toepasselijke regel voor bedacht:
Nr 17: “No work is ever wasted. If it’s not working, let go and move on. It’ll come back around to be useful later.”
Tot slot wil ik de mooiste regel uit het lijstje nog even apart onder de aandacht brengen. Omdat het een belangrijke regel is, maar vooral omdat deze zo toepasbaar is op alles waar Ludejo voor staat en waar we elke dag met het hele team aan werken:
Nr 14: “Why must you tell THIS story? What’s the belief burning within you that your story feeds off? That’s the heart of it.”
De kern van ons verhaal is onze missie: het overbrengen en beschikbaar maken van informatie en kennis die door iedereen begrepen kan worden, ongeacht woonplaats, taalgebied, opleidingsniveau en cultuur. En met die gedachte streven wij er bij Ludejo elke dag naar om de wensen van onze huidige en toekomstige klanten te vervullen.
Nieuwsgierig naar de overige regels van Pixar? Die staan hieronder. Zo kun je op je gemak nog even kijken of er bruikbare tips tussen zitten. Nieuwsgierig naar Ludejo en hoe wij je kunnen helpen met het vertellen van jouw verhaal? Neem dan contact met ons op. Wij staan voor je klaar om van jouw verhaal een echte bestseller te maken.
The full list for reference:
- “You admire a character for trying more than for their successes.”
- “You gotta keep in mind what’s interesting to you as an audience, not what’s fun to do as a writer. They can be very different.”
- “Trying for theme is important, but you won’t see what the story is actually about until you’re at the end of it. Now rewrite.”
- “Once upon a time there was … Every day, … One day, … Because of that, … Because of that, … Until finally …”
- “Simplify. Focus. Combine characters. Hop over detours. You’ll feel like your losing valuable stuff, but it sets you free.”
- “What is your character good at, comfortable with? Throw the polar opposite at them. Challenge them. How do they deal?”
- “Come up with your ending before you figure out the middle. Seriously. Endings are hard, get yours working up front.”
- “Finish your story. Let go even if it’s not perfect. In an ideal world you have both, but move on. Do better next time.”
- “When you’re stuk, make a list of what WOULDN’T happen next. Lots of times the material to get unstuck will show up.”
- “Pull apart the stories you like. What you like in them is a part of you; you’ve got to recognize it before you can use it.”
- “Putting it on paper lets you start fixing it. If it stays in your head, a perfect idea, you’ll never share it with anyone.”
- “Discount the first thing that comes to mind. And the second, third, fourth, fifth, … Get the obvious out of the way. Surprise yourself.”
- “Give your characters opinions. Passive/malleable might seem likable to you as you write, but it’s poison to the audience.”
- “Why must you tell THIS story? What’s the belief burning within you that your story feeds off? That’s the heart of it.”
- “If you were your character, in this situation, how would you feel? Honesty lends credibility to unbelievable situations.”
- “What are the stakes? Give us reason to root for the character. What happens if they don’t succeed? Stack the odds against.”
- “No work is ever wasted. If it’s not working, let go and move on. It’ll come back around to be useful later.”
- “You have to know yourself: the difference between doing your best and fussing. Story is testing, not refining.”
- “Coincidences to get characters into trouble are great; coincidences to get them out are cheating.”
- “Exercise: take the building blocks of a movie you dislike. How would you rearrange them into what you DO like?”
- “You gotta identify with your situation/characters, can’t just write ‘cool’. What would make YOU act that way?”
- “What’s the essence of your story? Most economical telling of it? If you know that, you can build out from there.”