4 manieren om je oude content te recyclen

Een goed geschreven blog kost je al gauw een paar uur van je leven, en dan reken ik de voorbereidingen en research vooraf nog niet eens mee. 

“Elke week een nieuwe blog uploaden? En dan ook nog al die posts op Instagram en LinkedIn? Ain’t nobody got time for that!” Ik kan niet anders dan beamen dat het maken van kwaliteitscontent (en dan bedoel ik waardevolle content waar jij en je publiek ook daadwerkelijk wat aan hebben) behoorlijk wat tijd kost. Een goed geschreven blog kost je al gauw een paar uur van je leven, en dan reken ik de voorbereidingen en research vooraf nog niet eens mee. 

Wat veel ondernemers echter nog niet beseffen, is dat je content recyclebaar is. Denk je eens in: die ene blog die je drie weken geleden schreef kan weer worden hergebruikt. Hoe mooi (en duurzaam) is dat?! 

Content recyclen is trouwens niet hetzelfde als een blog nogmaals publiceren: dan maak je ‘duplicate content’ en dat kan nadelige gevolgen hebben voor je ranking positie in Google. Het is beter om je oude content een inhoudelijke opfrisbeurt te geven of om bepaalde onderdelen opnieuw in te zetten op andere social mediaplatforms. 

Zelf aan de slag? In deze blog deel ik 4 manieren om je oude content nieuw leven in te blazen. Let’s go!

1. Van blog naar Instagram

Instagram draait in de eerste instantie natuurlijk om visuele content, maar in de captions kun je ook prima geschreven content kwijt. Niet een heel boekwerk natuurlijk, maar een paar highlights uit je laatste blog, of een korte samenvatting. 

2. Van blog naar podcast

Audiocontent is hot. Als audiocontent een gerecht op de menukaart van je lokale afhaal-Thai zou zijn, dan zou het gegarandeerd vier pepertjes scoren. Zelf consumeer ik een enorme hoeveelheid geschreven content (mijn woordhonger is groter dan de maag van Rupsje Nooitgenoeg), maar soms vind ik het ook wel eens fijn om gewoon iets te kunnen luisteren. Tijdens het wandelen of wanneer ik de afwas aan het doen ben bijvoorbeeld. 

En ik ben niet de enige. 

De toekomst van audiocontent ziet er zeer rooskleurig uit, onder andere door de opkomst van 4G en online streamingdiensten. On-demand luisteren is een stuk makkelijker dan een paar jaar geleden, en hoewel geschreven content nog steeds essentieel is om SEO-verkeer te genereren, kan audiocontent als marketingtool niet langer als een ‘extra optie’ worden beschouwd. Mocht je nu net beginnen met het maken van audiocontent, dan is het recyclen van geschreven content een mooie eerste stap.  

3. Van LinkedIn naar blog naar nieuwsbrief naar…

Je kunt LinkedIn natuurlijk gebruiken om op de hoogte te blijven van actuele activiteiten van anderen, maar je kunt het ook inzetten als onderdeel van je marketingstrategie. Nu denk je misschien: “Ja duh, maar wat heeft dat nou met content recycling te maken?” Welnu, mijn zeer gewaardeerde (maar ietwat ongeduldige) lezer, dat wilde ik net gaan uitleggen. LinkedIn is namelijk een ideale omgeving om content te verzamelen voor je volgende blog of online nieuwsbrief (mocht je die laatste trouwens nog niet hebben, lees dan deze blog eens).

Maar goed, ik had het over LinkedIn.

Een mooi voorbeeld van content recycling dat ik graag wil delen, kwam ik tegen op de blog van Ann Handley. Indien je deze inspirerende vrouw nog niet kent, shame on you. Ann is namelijk niet alleen een begenadigd schrijfster en online marketeer, maar beschikt ook nog eens over een geweldig gevoel voor humor. 

Een paar weken geleden vroeg Ann op LinkedIn welke gewoontes haar volgers ook na COVID vast wilden houden. Vervolgens gebruikte ze de reacties in een blog op haar website en in haar online nieuwsbrief ‘Total Annarchy’. Slim hè? 

Natuurlijk is het ook hier zaak om je content aan te passen aan het medium waarlangs je communiceert: maak je nieuwsbrief waardevol door een paar personal touches toe te voegen, of begin je blogs met een referentie naar je LinkedIn-pagina. 

Kleine moeite, groots resultaat. 

4. Van blog naar tweet

Het toverwoord voor Twitter is kort. Of beknopt, whichever you like. Het is dan ook niet nodig om al te veel tijd in een tweet te steken. Kijk gewoon eens naar je blog. Reken maar dat er ergens wel een tweetwaardig stukje content staat: een leuke quote, een handige tip, of gewoon een link naar de blog zelf. Easy peasy.

Zo zie je maar, wie hergebruikt, die heeft wat. En dat ‘wat’ mag je zelf invullen: meer tijd voor andere werkzaamheden, minder stress om telkens weer nieuwe content te verzinnen, you name it. 

Veel plezier met het recyclen van je content!

back to top button