5 Praktische Tips om Doelgroepgericht te Schrijven

Waarom doelgroepgericht schrijven belangrijk is om je marketingdoelen te halen

In tijden van information overload is het belangrijk om doelgroepgericht te schrijven. Maar de juiste woorden vinden om jouw doelgroep te bereiken kan lastig zijn. Veel bedrijven en ondernemers zijn geneigd om “gewoon maar te beginnen” omdat ze hun boodschap zo snel mogelijk onder de aandacht willen brengen. Maar met zo’n contentstrategie snijd je jezelf lelijk in de vingers. Doelgroepen en persona’s zijn wellicht niet de meest spannende onderwerpen om je mee bezig te houden, maar het is belangrijk om te weten voor wie je schrijft. Daar draait het immers allemaal om, toch? 

In deze blog deel ik een paar belangrijke tips om doelgroepgericht te schrijven. 

  1. Weet voor wie je schrijft

De tijd waarin je een product of dienst kon verkopen door simpelweg te verkondigen waarom deze zo geweldig is, is al lang en breed voorbij. Consumenten worden steeds kritischer, en als je de harten van je klanten wil veroveren, moet je in staat zijn je publiek te charmeren als een ware Casanova. Maar hoe doe je dit? Allereerst door goed na te denken over de behoeften van je publiek. Je schrijft immers niet voor jezelf, maar voor je klanten. Wanneer je een duidelijk beeld hebt van je beoogde publiek kun je gerichter schrijven en voorkom je dat je uren verspilt met het schrijven van teksten die geen resultaten opleveren. (Dat zou hetzelfde zijn als een nieuwe date meenemen naar een hamburgerrestaurant om er vervolgens achter te komen dat hij of zij al vier jaar overtuigd veganist is.) 

  1. Kies de juiste tone of voice

De volgende stap is om de juiste toon en stijl van je teksten te bepalen. Als je een tekst schrijft voor Bas, zorg dan dat Bas ‘m wil lezen. Bas is namelijk een heel ander type persoon dan Fedde. Bas is 34, werkt als projectmanager bij een communicatiebureau en gaat elke zaterdagochtend naar de voetbaltraining. Hij houdt van Thais eten, kijkt graag Studio Sport en drinkt graag een biertje met zijn vrienden. Fedde is 28, werkt als grafisch vormgever en is zeer actief op social media. Hij haalt elke ochtend koffie op het station op weg naar zijn werk en bezoekt in zijn vrije tijd graag muziekfestivals. Kortom, de ene persoon is de andere niet, en het is belangrijk om vooraf duidelijk de juiste tone of voice te bepalen. En hanteer deze ook consequent. 

  1. Spreek je doelgroep aan op wat zij zoeken, niet op wat jij wil vertellen

Veel bedrijven en organisaties gaan nog te vaak uit van wat zij aanbieden en wat zij willen communiceren. Begrijpelijk, je bent immers trots op wat je doet en waar je voor staat, maar het is niet de meest strategische aanpak. De meeste consumenten zijn namelijk niet echt geïnteresseerd in jouw verhaal. Het enige wat ze willen weten is “what’s in it for me?” Denk en schrijf dus vanuit je doelgroep, en niet vanuit je behoefte om te verkopen of te informeren. Laat ik Bas nog even als voorbeeld nemen. Als bedrijf wil je wasmachines verkopen. Wat wil Bas? Bas wil zo min mogelijk wasjes draaien, maar wel elke dag in een fris en kreukvrij overhemd naar zijn werk. En hij wil een voetbaltenue waar de grasvlekken van vorige week niet meer in zitten. De kunst is om je product of dienst te presenteren als een oplossing voor een probleem. 

  1. Kies het juiste medium 

Weet jij waar jouw doelgroep uithangt? Voor een succesvolle contentstrategie richt je je op het medium waar je potentiële klanten zich het meest bevinden. Wanneer je een relatief jonge doelgroep aan wil spreken, zijn social media zoals Instagram een goede optie. Maar als je rollators verkoopt kun je wellicht beter een ander medium kiezen. Ook hierbij geldt dat het belangrijk is om je te verplaatsen in je doelgroep. 

  1. Wij helpen je jouw boodschap de wereld in te sturen

Besteed jij je tijd liever aan het runnen van je onderneming dan aan doelgroeponderzoek en het schrijven van content? No worries, onze contentspecialisten staan klaar om je te helpen met content die overtuigt en aanzet tot actie. Zij verzorgen inhoudelijke teksten die helpen jouw product of dienst aan de man te brengen. 

We verdiepen ons in jouw onderneming en nemen de tijd om een goede strategie voor jou te bepalen. Op die manier bedenken en realiseren we samen met jou een contentaanpak die standhoudt en resultaten oplevert. 

Bevindt je doelgroep zich vooral op social media en wil je ook aantrekkelijke visuals bij je blogs en Instagram posts? Ook daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres. Onze graphic designers maken visual content die aansluit bij jouw specifieke wensen

Heb je een vraag of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op via pm@ludejo.eu of via het contactformulier. Ons toegewijde team staat voor je klaar.

back to top button