5 voordelen van Chatbots

5 voordelen van Chatbots

Steeds meer bedrijven maken gebruik van chatbots. Ik hoor je denken: chatbots? Wat moet ik me daarbij voorstellen? Nou, chatbots zijn eigenlijk geautomatiseerde gesprekspartners waar gebruikers mee kunnen interacteren via tekst of spraak. De naam zegt het eigenlijk al: het is een samenvoeging van het woord ‘chat’, wat slaat op gesprekspartner, en ‘robot’, wat slaat op geautomatiseerd. 

Wat zijn chatbots en wat kunnen ze doen voor je bedrijf?

Maar hoe kun je nou een gesprek voeren met een machine? Dat klinkt toch een beetje als sciencefiction. Moeten we ons nu zorgen gaan maken? Nee hoor, wees maar niet bang, chatbots zijn geen autonome machines die stiekem snode plannen smeden om de wereld over te nemen (tenminste, nog niet). Uiteindelijk zijn het nog altijd echte mensen die deze chatbots programmeren. 

Trouwens, de kans is groot dat je zelf al eens met een chatbot hebt gecommuniceerd. Bij sommige bioscopen kun je bijvoorbeeld je reservering doorgeven via een chatbot, en ook bij reisorganisaties en verzekeringsmaatschappijen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van chatbots. Ken je BB? BB is de chatbot van KLM die klanten helpt bij het boeken van vluchten. Handig toch? Zeker handig! Het gebruik van chatbots heeft sowieso veel voordelen, zowel voor gebruikers als voor de bedrijven die ze inzetten. Oh ja? Jazeker! Een paar voordelen op een rijtje:

  1. Ze zijn goedkoop (een chatbot zal nooit zeuren om loonsverhoging of vakantiedagen).
  2. Ze zijn schaalbaar (zo kunnen chatbots bij extreme drukte meerdere bellers of chats tegelijk beantwoorden).
  3. Ze zijn altijd beschikbaar en kunnen vragen en opdrachten ook ‘s avonds en in het weekend oppakken. Gebruikers hoeven dus nooit te wachten (tenzij er een storing is natuurlijk, maar dat is een probleem dat je nooit helemaal kunt vermijden, ook niet met menselijke medewerkers). 
  4. Ze zijn empathisch. Nu hoor ik je denken: robots, empathisch? Are you kidding me? Nou, nee: chatbots zijn niet afstandelijk maar juist zeer gebruiksvriendelijk! Ooit van Siri gehoord? Apple’s virtuele assistent? Zij is niet alleen empathisch, maar heeft zelfs gevoel voor humor (meer dan sommige personen die ik ken, maar goed, let’s not go there). En zo zijn er nog wel meer voorbeelden te bedenken van robots die in staat zijn om op een menselijke manier gebruikers van dienst te zijn. 
  5. Ze zijn snel. Chatbots doorzoeken grote hoeveelheden data in een oogwenk en kunnen razendsnel zowel eenvoudige als complexe vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Ter illustratie: vraag een chatbot van je bank om je pinpas te blokkeren en het is in een paar seconden geregeld. 

Het moge duidelijk zijn: chatbots are the future. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de technologie achter deze machines geavanceerd genoeg is om zelfs de meest complexe vraagstukken op te lossen. Tot op heden zijn chatbots voorgeprogrammeerd om antwoord te geven op bekende vragen van gebruikers. Bij onbekende vragen haakt de chatbot af, en vaak word je in zo’n situatie alsnog doorgeschakeld naar een menselijke medewerker. Echter, er wordt hard gewerkt aan chatbots die ook daadwerkelijk leren van gesprekken en daardoor ook slimmer worden. Op een gegeven moment zou je als gebruiker niet meer doorhebben of je nou met een mens of met een robot in gesprek bent (wat ik persoonlijk zowel een opwindende als een enge gedachte vind, maar goed, dat zijn zorgen voor later).

Tot slot, om deze blog toch nog een beetje luchtig af te sluiten: wist je dat programmeurs van chatbots soms een zogenaamde ‘easter egg’ (Engels voor ‘paasei’) in de software verstoppen? Een easter egg is eigenlijk een grap of een boodschap die bijvoorbeeld in een computerprogramma, website, film of game verwerkt is. Bij games komt zo’n easter egg meestal tevoorschijn wanneer je een speciale code intypt of een bepaalde toetsencombinatie gebruikt (denk bijvoorbeeld aan een geheime code bij het spel The Sims waardoor je ineens 10.000 dollar extra te besteden hebt). 

Maar ook in de software die wordt gebruikt bij het programmeren van chatbots kunnen dus easter eggs worden verborgen. Deze kunnen vervolgens door een gebruiker worden ‘unlocked’ door een specifieke vraag te stellen of een bepaalde woordcombinatie uit te spreken. Hoe gaaf is dat?! Dat je, om een voorbeeld te geven, ‘Frosty the snowman’ zegt tegen de klantenservice-chatbot van je internetprovider, en deze vervolgens het gelijknamige nummer begint te spelen? Of dat je ‘apenstreken’ zegt  en er vervolgens apen- en oerwoudgeluiden uit je speakers knallen? 

Benieuwd wat chatbots voor jouw bedrijf of onderneming kunnen betekenen? Van 10 tot 13 december vond in Berlijn de Chatbot Summit plaats, een evenement waar alles over chatbots en de ontwikkelingen op dit gebied aan bod kwamen. Ludejo was erbij, en natuurlijk zijn we bereid om alles wat we te weten komen met jou te delen. Meer weten? Stuur een mailtje en je hoort van ons!

back to top button