6 inspirerende storytelling websites

Storytelling is natuurlijk niet nieuw. Sterker nog, de kunst van het verhalen vertellen is ouder dan Sinterklaas en de Kerstman bij elkaar.

Grote kans dat je al bekend bent met storytelling als marketingstrategie, maar heb je ooit nagedacht over de mogelijkheden van storytelling voor je website? Nee? Wellicht dat deze blog daar verandering in brengt. Ik heb namelijk een paar schitterende storytelling websites voor je op een rijtje gezet.

Storytelling voor dummie… eh, 

Storytelling: de basis

Voordat ik de links naar de websites met je deel, eerst nog een beetje achtergrondinformatie over storytelling. Storytelling is natuurlijk niet nieuw. Sterker nog, de kunst van het verhalen vertellen is ouder dan Sinterklaas en de Kerstman bij elkaar. Wij mensen hebben verhalen minstens zo hard nodig als eten en drinken. Het begint op jonge leeftijd met simpele prentenboeken en eindigt met … Nou, eigenlijk eindigt het nooit. Het aanbod wordt alleen maar groter en gevarieerder. Inmiddels zijn er oneindig veel manieren om verhalen te vertellen: boeken, films, series, Instagram Stories, YouTube-filmpjes, illustraties, podcasts, en ga zo maar door.

Storytelling als marketingstrategie

Verhalen maken dat we even kunnen ontsnappen aan de werkelijkheid. Juist dit gegeven maakt storytelling zo interessant voor marketeers: een goed verhaal maakt dat een consument zich even geen consument meer voelt, maar het hoofdpersonage in het verhaal dat JIJ hebt geschapen. Hoe gaaf is dat?! Helemaal gaaf wordt het wanneer je een storytelling concept doorvoert op je website. Waarom? Nou, in de eerste plaats omdat het een interactieve omgeving is. Je kunt bewegende graphics toevoegen, linkjes, geluidsfragmenten, filmpjes, de hele mikmak. Je bezoekers kunnen overal op klikken en zich verwonderen over de wereld die jij hebt gecreëerd. Een soort Alice in Wonderland-effect. Het is content die inspeelt op onze emoties, en hoewel we graag denken dat we het overgrote deel van onze beslissingen baseren op rationele overwegingen, spelen onbewuste en gevoelsmatige processen ook een belangrijke rol. 

Storytelling toepassen op jouw website

Ik hoor je denken: “Allemaal leuk en aardig, maar hoe pas ik storytelling nou toe op mijn website?” In ieder geval niet met een standaard corporate story op je ‘About us’-pagina. Daar doe je jezelf en je klanten geen plezier mee. Ook een ‘kijk-eens-hoe-geweldig-wij-zijn’-verhaal of een serie losse verhaaltjes verdeeld over verschillende webpagina’s is niet waar het bij storytelling om draait. Uiteindelijk gaat het om ‘the bigger picture’: een inspirerend verhaal met een boodschap die appelleert aan de gevoelens van je publiek. Een verhaal dat herkenning of verlangen oproept en waardoor je doelgroep zich betrokken voelt bij jouw bedrijf. Het uiteindelijke doel is om een verhaal te presenteren dat aansluit bij jouw visie en jouw doelgroep om zo jouw waarden met die van de klant te verbinden. 

Visual storytelling

Vergeet ook het visuele aspect niet: men zegt wel “don’t judge a book by it’s cover”, maar stiekem is dat toch precies wat we allemaal doen. En daar is niks mis mee. Beeld is gewoon belangrijk, punt. Het loont dus zeker om een beetje extra aandacht te besteden aan je visuals (maar dat zul je wel zien in de voorbeelden hieronder).

En dan nu, zoals beloofd, 6 inspirerende storytelling websites die de plank helemaal raak slaan (if you get my point):

1. Dopper

Voor mij persoonlijk geldt dat deze website me meer wist te boeien dan menig serie op Netflix. De webdesigner die dit pareltje in elkaar heeft gezet, verdient wat mij betreft een prijs.  

2. Every Last Drop (Waterwise)

Een simpel ogende maar zeer vermakelijke en informatieve website over het waterverbruik in het VK. En ik zeg ‘simpel ogend’, maar ik ben er heilig van overtuigd dat er heel wat werk in deze website zit.

3. Oat the Goat

Oat the Goat is een educatieve website gericht op kinderen, maar ik weet zeker dat ook ouders zullen smullen van deze gebruiksvriendelijke en prachtig vormgegeven website. Het doel van de website is om kinderen op een laagdrempelige manier meer te leren over vriendschap en empathie. Kortom, een mooie website met een mooie boodschap. 

 4. A Tiny Adventure (Nebula)

Een interactieve storytelling website die begint met een passende quote van Jean Paul Sartre: “So that the most ordinary event becomes an adventure, it is necessary and sufficient that we begin to tell it.” Naarmate je verder naar beneden scrolt, ontvouwt het verhaal zich steeds verder. Mocht je een storytelling website willen opzetten om jouw verhaal en jouw skills met de wereld te delen, dan raad ik je aan deze website goed te bestuderen. 

5. The View from Above (Allbirds en The New York Times) 

Mooi. Gewoon heel mooi. 

6. The Future of Car Sharing (Collaborative Fund en Hyperakt)

Leuk opgezet, mooie graphics en vrolijke kleuren. Grappig detail is de auto die je van het ene naar het andere informatieblokje brengt. 

Maak jij al gebruik van storytelling op jouw website?  

back to top button