8 tips om je website SEO-proof te maken

Met een sterke SEO-tekst (SEO staat voor Search Engine Optimisation) verhoog je namelijk je zichtbaarheid online en is de kans groter dat nieuwe klanten hun weg naar jouw website weten te vinden in de jungle die ‘het internet’ heet.

Natuurlijk wil je als ondernemer in de eerste plaats aantrekkelijke, relevante en waardevolle content maken voor je lezers. Je bereikt immers het beste resultaat wanneer je denkt vanuit je publiek. Echter, de volgende stap is een tikkie lastiger, namelijk het optimaliseren van je online teksten voor zoekmachines. Met een sterke SEO-tekst (SEO staat voor Search Engine Optimisation) verhoog je namelijk je zichtbaarheid online en is de kans groter dat nieuwe klanten hun weg naar jouw website weten te vinden in de jungle die ‘het internet’ heet. Maar hoe doe je dat nou, een goede, relevante SEO-tekst schrijven? En welke andere manieren zijn er om je online zichtbaarheid te verhogen? Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van 8 tips. Ready? Let’s go! 

1. Verwerk SEO zoektermen en subtermen in je teksten

Goed om te weten: meestal zoeken mensen online op 2 à 3 zoektermen, en ruim 70 procent van hen kijkt vervolgens niet verder dan de eerste 4 zoekresultaten. Als je hoger wil scoren in Google is het dus belangrijk om belangrijke zoekwoorden toe te voegen. Een zoekterm kan 1 woord zijn (vakantie), maar ook meerdere woorden (All Inclusive vakantie Turkije). De beste strategie is om 1 zoekterm uit te kiezen waar je echt op wil scoren (vakantie Turkije) en daar nog 2  à 3 ondersteunende subtermen aan toe te voegen (All Inclusive Turkije, Goedkope vakantie Turkije, Zonvakantie Turkije). Tip: kijk ook naar synoniemen en verwerk deze samen met de zoektermen op een strategische manier in je teksten. 

2. Gebruik SEO zoektermen in de titels

Vaak kun je bij een CMS (Content Management System) een aparte SEO-titel opgeven. Het is geen vereiste, maar het kan wel maken dat je hoger scoort bij de zoekresultaten. Een aanrader dus. De ideale SEO-titel bevat sowieso de belangrijkste zoekterm en nodigt daarnaast ook uit tot doorklikken (wat ook weer goed is voor je conversie, maar daarover later meer). 

3. Bedenk een pakkende meta-omschrijving 

Ik hoor je denken, “meta-watte?” Een meta-omschrijving is eigenlijk niet meer dan een korte (ongeveer 160 tekens op desktop en 120 voor mobiele apparaten) omschrijving van je webpagina. Een soort samenvatting waarmee je de nieuwsgierigheid van de gebruiker kan prikkelen. Hoewel de meta-omschrijving zelf niet meetelt voor je zichtbaarheid online, kan deze wel je doorklikpercentage (CTR) een boost geven, wat er weer voor kan zorgen dat Google jouw pagina op den duur een plekje hoger zet (meer kliks betekent namelijk dat je website blijkbaar interessant is voor gebruikers). Tip: zorg dat je meta-omschrijving aansluit bij je SEO-titel (zie het als een gouden duo, een beetje zoals kaas en nacho’s, Batman en Robin, en Jip en Janneke).

4. Linkbuilding

Het toevoegen van linkjes in je online teksten is eigenlijk een heel slim trucje om hoger te scoren in de zoekresultaten. Google indexeert het internet namelijk net zoals jij en ik, namelijk door van het ene linkje naar het andere linkje te springen en zo van de ene website naar de volgende te gaan. En ja, hoe meer (interne en externe) linkjes er naar jouw website leiden, hoe vaker Google op jouw website terecht komt (handig toch?). Maar ga nou niet als een malloot allerlei linkjes op je website en in je teksten plaatsen, want Google is een stuk slimmer dan je zou denken: links naar onbetrouwbare en ongerelateerde pagina’s haalt ‘ie er zo uit, en zo kan slechte linkbuilding ineens desastreuze gevolgen hebben voor je SEO-ranking…

5. Zorg dat je content ook smartphone-vriendelijk is

Steeds meer mensen gebruiken hun smartphone om websites te bezoeken en online teksten te bekijken. Hoe speel je daarop in? Onder andere door je zinnen kort te houden. Er past immers minder tekst op zo’n klein schermpje, en wanneer je als lezer door zo’n enorme lap tekst heen moet scrollen, denk je toch al snel ‘laat maar,’ en swipe je weer lekker verder. 

6. Verbeter je content voor meer conversie (niet zozeer SEO-gericht maar wel erg belangrijk)

Tip: maak content waar mensen echt iets aan hebben. Inhoudelijke en boeiende teksten zijn belangrijk, net zoals inspelen op de behoefte en actuele interesses van je publiek. En eerlijk is eerlijk, artikelen zoals deze (8 tips om …) zijn misschien niet heel spannend, maar vaak wel waardevol voor een breed publiek. En dat is ook wat waard. Bovendien kan een goede copywriter met een beetje creativiteit elk onderwerp op een aantrekkelijke manier verwoorden.

7. Sluit elke webpagina af met 1 à 2 interne links

Om er nog maar een interessant feitje in te gooien: het overgrote deel van je lezers halen het einde van je tekst niet (als ze meer dan 25 procent van je tekst lezen mag je jezelf al een schouderklopje geven). Scannen doen ze wel, en dan kijken ze vooral naar de titel, tussenkopjes en links (nog een extra reden om, los van SEO-doeleinden, aandacht te schenken aan je titels en tussenkopjes). Om bezoekers op je website te houden kun je aan het eind van een tekst een interne link toevoegen. Zo kan de gebruiker lekker doorklikken (want dat is iets wat we graag doen online, doorklikken) en voorkom je een zogenaamde ‘bounce’ (hierbij bekijken bezoekers alleen de eerste pagina van je website en vertrekken daarna weer zonder een tweede pagina te bekijken). 

8. Zoek hulp van een externe partij

Mocht het nou niet lukken, don’t worry. Soms heb je gewoon een externe, gespecialiseerde partij nodig om je te helpen met het maken van goede en aansluitende SEO-content voor je website. Immers, wanneer je een lekkende kraan hebt, en je krijgt ‘m zelf niet gerepareerd, schakel je ook gewoon een loodgieter in, toch? Voor waardevolle content, SEO-teksten, SEO-optimalisatie  en online campagnes kun je bij ons aankloppen. 

Nieuwsgierig wat wij voor je kunnen doen? Stuur een mailtje naar pm@ludejo.eu en we reageren asap! 

back to top button