Hoe woorden ingezet worden als codetaal
Heb jij je ooit al eens in een vervelende situatie bevonden waar je om hulp wilde vragen (op een discrete manier), maar niet wist hoe? Lees hier hoe je dat aanpakt.
“Twee Angel shots en een martini a.u.b.!”
Stel, je bent in een club en je hebt daar afgesproken met een Tinder-date. Jullie chatten al weken en hij lijkt superleuk. Plots staat de man in kwestie daar en hij lijkt totaal niet op zijn foto’s. Je besluit het toch een kans te geven want misschien heeft hij wel een geweldig karakter. Even later blijkt dit verre van het geval …
Hij is opdringerig en je voelt je helemaal niet op je gemak in zijn gezelschap. Hij blijft je pushen om met hem mee naar huis te gaan en trekt je zelfs bij de arm richting de uitgang. Help!
Dit kan je redden uit je penibele situatie: stap vol vertrouwen richting de bar. Vraag aan de barman/barvrouw een Angel shot. Als het goed is zijn de medewerkers in deze club getraind. Ze gaan nu niet verward een ingrediëntenlijst voor de Angel shot opzoeken, maar weten dat zij jou direct hulp moeten bieden!
Schaam je nooit om om hulp te vragen. Dit soort lastigvallen komt vaker voor dan je denkt. 97% van alle vrouwen heeft al eens seksuele intimidatie meegemaakt, is gecatcalld of vastgegrepen. Het is niet jouw schuld. Ook niet als je eerst leuk hebt geflirt of er te gek uitziet. Onthoud dat je internationaal een Angel shot kunt bestellen of kunt vragen naar Angela wanneer je wordt lastiggevallen in een bar. In Duitsland vraag je juist aan de barman/barvrouw “Is Luisa hier?”.
Vraag je om een Angel shot, dan begeleidt de barmedewerker of portier je naar buiten of houdt deze je gezelschap tot de situatie weer veilig is. Vraag je een Angel shot met ijs, dan regelt de medewerker een taxi of een Uber voor je om veilig thuis te komen. Bij een shot met limoen bellen ze gelijk de politie voor jou.
Niet twijfelen, meteen een Angel shot vragen. Nogmaals: schaam je er nooit voor, neem in dergelijke situaties altijd het zekere voor het onzekere.
Een stille, maar erg luide roep
Heb je dat verhaal laatst gehoord van dat 16-jarige meisje in Amerika dat werd ontvoerd maar is gered dankzij TikTok? Dit meisje zat achter in een vreemde auto en in plaats van gedwee haar lot te ondergaan, dacht zij terug aan een gebaar dat zij in een TikTok-filmpje had gezien. Ze had onthouden dat dit een gebaar is dat je kunt maken als je discreet en zonder woorden om hulp wilt vragen. Ze besloot dan ook om dit gebaar te maken naar een voorbijrijdende motorrijder, op hoop van zegen dat deze motorrijder zou weten wat dit gebaar betekende. De motorrijder herkende dit gebaar en ondernam meteen actie. Hij gaf het kenteken van de auto door aan de politie en het meisje werd even later uit de klauwen van de ontvoerder gered.
Het gebaar dat het leven van dit meisje heeft gered en jouw leven zou kunnen redden, ziet er als volgt uit: je opent je hand en je richt je handpalm richting de kijker. Je duim wordt aan de binnenkant van je handpalm geplaatst. Vervolgens vouw je vingers over je duim tegen je handpalm.
Als jij iemand dit gebaar naar jou ziet maken, denk dan niet twee keer na en schiet te hulp. Jouw actie kan wel eens van levensbelang zijn.
Dit gebaar kan je trouwens ook maken wanneer je bijvoorbeeld in een andere situatie zit, bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met huiselijk geweld. Je hebt een zoommeeting met je collega’s en je maakt het gebaar. Hopelijk is er dan een collega die deze blogpost heeft gelezen, dit gebaar herkent en hulp voor jou inschakelt.
De coronamaskers zijn toch voorbij?
Ik sta in de apotheek en voor mij staat een wat verlegen vrouw nerveus te trillen op haar benen. De apotheker vraagt hoe ze haar kan helpen. De vrouw zegt zacht, maar toch vastberaden: “Kan ik een masker 19 krijgen, a.u.b.”.
Een masker 19? Ik kijk verbaasd naar de andere klanten in de apotheek die eerder bezorgd terugkijken dan verbaasd. We hoeven toch helemaal geen maskers meer te dragen? denk ik nog.
De apotheker vraagt de vrouw of ze even mee wil lopen. Ik hoor hem iets later iemand bellen. Wat is dit toch allemaal? Terwijl ik even later mijn fiets van het slot haal, ben ik verward. Een van de klanten in de apotheek komt naar me toe wandelen.
“Ik zag je kijken toen die vrouw een masker 19 vroeg”, zei hij. “Ik zal je even uitleggen wat dit betekent, want dit kan jou misschien ook helpen ergens in jouw leven. Hopelijk niet, maar je weet maar nooit.”
Blijkbaar kunnen vrouwen, naast het hierboven besproken gebaar, ook gebruikmaken van het codewoord Masker 19 in de apotheek, dokterspraktijk of het ziekenhuis als zij slachtoffer zijn van huiselijk geweld.
Het codewoord Masker 19 is in het leven geroepen om slachtoffers te helpen die in hun eigen huis geen noodoproep kunnen doen.
Ook jij kan iemands held(in) zijn
Het zou doodzonde zijn als jij in een bar zou werken, iemand een Angel shot aan je vraagt en jij de bar verlaat om in een achterkamertje op je mobiel op te zoeken hoe je een Angel shot maakt.
Of als jij je afvraagt waarom dat meisje in de club zo uitkijkt naar haar Angel shot en je er als gevolg zelf eentje bestelt, maar dan vreemd opkijkt als de barmedewerker je naar buiten begint te begeleiden en je op een Uber richting je huis zet.
Het is tijd dat deze signalen bekend worden en dat deze stille hulpkreten worden verspreid, zodat iedereen ze kan herkennen als ze worden gebruikt en iedereen weet hoe ze zelf ook om hulp kunnen vragen.
Codewoorden zijn belangrijker dan ooit in buitengewone situaties zoals de coronacrisis, waarin we minder sociaal contact hadden. Een goed initiatief kan nuttig zijn, maar de promotie ervan is cruciaal voor het succes.