Een blog over audiocontent (en avocado’s)

Audiocontent is overal.

Waarschijnlijk maak je er zelf ook al gebruik van. Die ene podcast die je graag luistert in de auto onderweg naar je werk? Audiocontent.

“Zo, dus jij bent zo’n persoon die nog blogs leest? Weet je dan niet dat geschreven content heel erg 2019 is?” Haha grapje, ik ben natuurlijk superblij dat je deze blog leest (het is een geruststellende gedachte dat mijn werk niet ongelezen ten onder gaat in de eindeloze stroom content die dagelijks wordt geüpload). Maar er zit een kern van waarheid in mijn sneer. Geschreven content is oud nieuws. Je kunt het vergelijken met de avocadohype: het kan nog wel, en er zijn zat mensen die nog vrijwel elke dag genieten van een broodje geprakte avocado met peper en zout, maar de meeste enthousiastelingen zijn inmiddels wel toe aan iets nieuws. En waar foodies zich massaal storten op de ‘cucumber salad’, richten social influencers en ondernemers zich vol overgave op ‘the next big thing’ in contentmarketing: audiocontent.

De voordelen van audiocontent

Audiocontent is overal. Waarschijnlijk maak je er zelf ook al gebruik van. Die ene podcast die je graag luistert in de auto onderweg naar je werk? Audiocontent. Dat luisterboek waar je voor je in slaap valt nog even een hoofdstuk van meepikt? Audiocontent. Een van de voordelen van audiocontent boven geschreven content is dat het makkelijk even tussendoor kan. Tijdens het stofzuigen, in de trein, als je aan het koken bent, en zo kan ik nog talloze situaties opnoemen. Alles wat je nodig hebt is een smartphone of laptop en you’re good to go (en een setje oordopjes natuurlijk, anders kan je hele omgeving meegenieten van jouw persoonlijke contentkeuzes).

Een ander voordeel van audiocontent is dat het geschikt is voor alle leeftijden. Er zijn zelfs ondernemers die podcasts en audioboeken maken specifiek gericht op peuters en kleuters, bijvoorbeeld online streamingservice Pinna. Superleuk, en zo’n podcast is ideaal wanneer je je kleuter even zoet wil houden tijdens een lange autorit, of wanneer je thuis werkt en even geen afleiding kan gebruiken.

Maar goed, ik dwaal af.

De mogelijkheden van audiocontent (onder andere contentmarketing!)

Audiocontent is niet voor entertainment purposes only. Het is ook een belangrijke marketingtool. Iedereen kent natuurlijk de klassieke radioreclames, maar audioreclame beperkt zich allang niet meer tot radioprogramma’s. Ook in podcasts en audiostreamingdiensten zoals Spotify komt deze vorm van contentmarketing vaak voorbij. Slim, want het opnemen van een audiocommercial is een stuk voordeliger dan een video. Bovendien is het, afhankelijk van je doelgroep, een makkelijke manier om een groot publiek te bereiken.

En wat te denken van de mogelijkheden op educatief gebied? E-learning? Audio-instructies voor je medewerkers? Misschien heb je wel personeel in dienst dat moeite heeft met lezen? Of mensen met een anderstalige achtergrond? In zo’n geval zijn gesproken instructies en audiofiles een uitkomst. 

Een redelijk nieuw en veelbelovend initiatief dat ik ook nog even wil benoemen, is de Hilversumse tech-startup XS2RADIO. Zij lanceerden een platform waarmee uitgevers hun eigen radiostation kunnen starten. Hoe cool is dat?! En wat nou als deze technologie toegankelijk wordt voor een veel breder publiek? In plaats van een eigen website of een YouTube-kanaal kun je dan gewoon een gepersonaliseerd radiostation opzetten, volledig gericht op het gebruik en de interesse van jouw doelgroep. Dat zou toch te gek zijn?!

Wat Ludejo doet op het gebied van audiocontent

Hoewel we bij Ludejo vooralsnog geen plannen hebben voor een eigen radiozender (maar Ludejo FM klinkt niet verkeerd), houden we ons al wel bezig met allerlei vormen van audiocontent. Van audiocommercials tot podcasts tot gesproken veiligheidsinstructies, uiteraard in verschillende talen. Zo hebben we gedurende  de beginperiode van de coronacrisis veel tijd gestoken in het vertalen en inspreken van de richtlijnen van het RIVM. Waarom? Omdat we het belangrijk vonden dat alle informatie rondom het coronavirus voor iedereen toegankelijk was, ook voor mensen die moeite hebben met lezen of een anderstalige achtergrond hebben. 

Maak jij al gebruik van audiocontent om je onderneming te laten groeien?

back to top button