E-learning: wat is het, en is het wat voor jou?

E-learning. Waarschijnlijk heb je de term wel eens voorbij horen komen. De laatste paar jaar is de populariteit van deze onderwijsmethode (want dat is het in feite) enorm gegroeid. Ook in het bedrijfsleven. Dit komt voor een groot deel door de toenemende globalisering, maar ook omdat bedrijven door het inzetten van e-learning veel tijd en geld kunnen besparen. Voordat ik dieper inga op de voordelen van e-learning, eerst een wat uitgebreidere definitie. 

E-learning is eigenlijk de verzamelnaam voor leeractiviteiten waarbij gebruik wordt gemaakt van een computernetwerk. Online leren dus. Net als bij ‘e-mail’ en ‘e-commerce’ staat de ‘e’ in ‘e-learning’ voor ‘elektronisch’. E-learning wordt gebruikt binnen het onderwijs, maar dus ook in toenemende mate in het bedrijfsleven. Een van de voordelen van e-learning is namelijk dat het bedrijven de mogelijkheid biedt om een plaatsonafhankelijke training aan te bieden die werknemers zelfstandig kunnen uitvoeren. Door e-learning kan een bedrijf dat gevestigd is in Shanghai ook trainingen aanbieden aan werknemers die zich in een andere stad, een ander land, of zelfs op een ander continent bevinden. En doordat de inhoud van de training vaststaat, is het mogelijk om grote groepen op een efficiënte manier op te leiden. Tel daar de financiële voordelen bij op (je hoeft geen dure docent in te huren en je hebt een training die door een oneindig aantal cursisten kan worden gevolgd) en je begrijpt waarom e-learning zo enorm gegroeid is. 

Een ander bijkomend voordeel is dat werknemers zelf kunnen bepalen waar en wanneer ze de online training volgen (niemand die hoeft te weten dat jij al de hele dag met ontploft haar en in je Hello Kitty-pyjama achter je laptop zit).

Ik gaf eerder het voorbeeld van een bedrijf in Shanghai, maar ook voor kleinschalige bedrijven en zelfstandig ondernemers kan e-learning een aantrekkelijke onderwijsmethode zijn. Stel, je bent freelance illustrator en wil graag meer inkomsten genereren. Dan zou je bijvoorbeeld online cursussen aan kunnen bieden. En je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wil, bijvoorbeeld met instructievideo’s (met een leuk muziekje eronder, of met audiocommentaar) en een inspirerend design. En als het een succes wordt, kun je er zelfs voor kiezen om je training te laten vertalen.

Nu zijn er wel enkele belangrijke punten waar je als ondernemer rekening mee moet houden wanneer je e-learning-content wil (laten) ontwikkelen die geschikt is voor mensen met verschillende culturele achtergronden. 

  1. Zorg dat je content cultureel neutraal is

Cultureel neutraal houdt in dat je geen symbolen, afbeeldingen en referenties gebruikt die verwijzen naar een bepaalde cultuur of een affiniteit met een bepaalde cultuur suggereren. Het betekent ook dat je ervoor zorgt dat je content op geen enkele manier kan worden geïnterpreteerd als beledigend of ongepast binnen een bepaald cultureel kader. Vermijd specifieke culturele uitdrukkingen en verwijzingen (je gebruikt bijvoorbeeld geen uitdrukkingen als ‘it’s raining cats and dogs’ in een training die gericht is op de Amerikaanse markt). 

  1. Zorg dat je content gelokaliseerd is

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten na het lezen van het bovenstaande stukje, heeft cultuurspecifieke content ook zo zijn voordelen. Sterker nog, soms is het juist noodzakelijk om de cultuur, achtergrond en locatie van de gebruiker in acht te nemen. In zulke gevallen is het nodig om de content te lokaliseren. Zo zullen sommige spellingsvormen in een Engelstalig e-learning-programma voor Britse werknemers moeten worden aangepast wanneer een bedrijf het programma ook wil gebruiken voor hun Amerikaanse werknemers. Hetzelfde geldt voor bepaalde woorden en uitdrukkingen (een typisch Britse uitdrukking als ‘it’s raining cats and dogs’ past niet echt in een tekst gericht op de Amerikaans-Engelse markt).

Heb je interesse in het laten vertalen of lokaliseren van jouw e-learning-content? Of misschien wil je graag ondersteuning en begeleiding bij het ontwikkelen van nieuwe e-learning-programma’s? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bovendien maken we bij Ludejo zelf ook gebruik van e-learning (onder andere bij het instrueren van nieuwe voice-overs), dus we weten waar we het over hebben. 

Twijfel je of e-learning iets voor jou is? Of wil je graag meer weten over de mogelijkheden van e-learning voor jouw bedrijf of onderneming? Voel je vrij om een mailtje te sturen naar pm@ludejo eu. Ons toegewijde team staat voor je klaar.

back to top button