Het belang van delegeren (of: give yourself a break)

Controle loslaten? Taken uit handen geven? Hell no. Als het aan mij ligt doe ik alles zelf, maar of dat nou altijd de juiste aanpak is?

Een van mijn eerste zinnetjes als peuter was ‘zelluf doen.’ What can I say, ik was (en ben) nu eenmaal een beetje (lees: heel erg) eigenwijs. Een eigenschap die me soms behoorlijk in de weg kan zitten. Controle loslaten? Taken uit handen geven? Hell no. Als het aan mij ligt doe ik alles zelf, maar of dat nou altijd de juiste aanpak is?

Ik hoor regelmatig van andere (freelance) copywriters dat delegeren nogal een dingetje is. Vaak doen ze werkelijk alles zelf (offertes maken, facturen sturen, marketing, een eigen website bouwen, en nog honderd-en-een belangrijke en minder belangrijke taken waar je als zelfstandig ondernemer mee moet dealen). Allemaal leuk en aardig, maar een dag heeft maar vierentwintig uur, en door alles zelf te doen blijft er natuurlijk steeds minder tijd over om te besteden aan de kern van je business (content maken). En ik heb het voor het gemak nu even over copywriters, mijn eigen beroepsgroep, maar ik durf er mijn linkerschoen (en vooruit, mijn rechterschoen eigenlijk ook wel) om te verwedden dat dit een probleem is waar veel ondernemers en zzp’ers tegenaan lopen. 

Niet bevorderlijk voor je humeur, al die extra klusjes, en op de lange termijn steven je recht op een burn-out af. Het is namelijk praktisch onmogelijk om al die werkzaamheden in een normale werkweek te proppen (zeker als je daarnaast ook nog tijd over wil houden voor sociale contacten en af en toe je huis wil stofzuigen en een wasje wil draaien).

Eerlijk is eerlijk, ‘zelluf doen’ is geen duurzame strategie. Integendeel, het levert je waarschijnlijk alleen maar stress en slaaptekort op. Kortom, doe jezelf een plezier, en besteed een paar items van je to-do list uit aan anderen. Geloof me, het is de investering meer dan waard. Door te delegeren bespaar je namelijk bakken met tijd. Je claimt namelijk uren terug om aan je core business te werken. Uren die anders op zouden gaan aan klusjes waar je alleen maar chagrijnig van wordt (denk: belastingaangifte, bleeeeh).

does it spark joy?

Een handige tip om te bepalen welke werkzaamheden je liever zou uitbesteden aan derden is bijvoorbeeld door het credo van opruimgoeroe Marie Kondo weer eens af te stoffen, en jezelf bij elke taak af te vragen ‘does it spark joy?’ Er zijn vast werkzaamheden waarvan je bij voorbaat al denkt ‘bleh’, en die je het liefst zoveel mogelijk voor je uitschuift. Een andere tip: vraag jezelf bij elke taak af ‘doe ik liever x, of ga ik liever de kattenbak verschonen/mijn sokken op kleur sorteren/met mijn hoofd tegen de muur bonken?’ Als je liever voor optie twee gaat, weet je in principe genoeg. 

Maar dan komt het praktische gedeelte. Hoe pak je dat delegeren nou precies aan? Waar moet je beginnen, en waar moet je op letten? 

1. Stel jezelf bij elke taak de vraag ‘moet/wil/kan ik dit zelf doen, of is het praktischer om het over te laten die het beter/sneller kan dan ik?’ 
2. Bedenk/visualiseer hoe je de taken die je wil uitbesteden precies uitgevoerd wil hebben. Als jij je wensen en verwachtingen duidelijk kunt maken is dat niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor de persoon die/het bedrijf dat jouw taken gaat overnemen. 
3. Zorg dat je de juiste persoon/het juiste bedrijf voor je job vindt. Neem de tijd om rond te neuzen en ga niet met de eerste de beste in zee. 
4. Wees duidelijk. Heldere communicatie is ontzettend belangrijk. Geef aan wat je wensen en verwachtingen zijn (zowel qua inhoud als deadline) en wees niet bang om feedback te geven wanneer iets niet naar wens is uitgevoerd (anders loop je de kans dat het de volgende keer weer mis gaat en verlies je kostbare tijd met corrigeren).

Ook jij kunt vrijer zijn als (freelance) ondernemer. Ik weet natuurlijk niet welke taken jij het liefst zou uitbesteden, maar weet dat je voor al je vertaalwerkzaamheden, (meertalige) online content, technische documentatie en video- en audioproducties altijd bij Ludejo aan kunt kloppen. Wij staan voor je klaar om je te ondersteunen en begeleiden zodat jij tijd overhoud voor andere zaken. En of je die tijd nou in je onderneming stopt of liever  lekker de hele middag gaat chillen in een hangmat in je achtertuin, dat is helemaal aan jou. 

Benieuwd wat Ludejo voor jou(w onderneming) kan betekenen? Neem contact op via pm@ludejo.eu. Ons toegewijde team staat voor je klaar. 

back to top button