We schreven al eens eerder over de voordelen van het inschakelen van een copywriter voor je (bedrijfs)teksten. Maar wat houdt copywriting precies in, en hoe gaat zo’n opdracht bij ons in zijn werk?
Copywriting: waarom zou je dat doen?
Copywriting kan verschillende doelen hebben, maar uiteindelijk is het ultieme doel meestal: een merk/product/dienst promoten. Dat onderscheidt copywriting van andere soorten tekstschrijven, zoals het schrijven van een roman, een kookboek of een gebruiksaanwijzing.
Werven en reclame maken
Veel mensen denken bij copywriting vooral aan wervende teksten, die de lezer op een directe manier aansporen een bepaald product te kopen of een dienst af te nemen. Dat zijn dan bijvoorbeeld teksten als “Maak je tuin klaar voor de zomer met een nieuwe parasol – nu inclusief gratis parasolstandaard!” of iets creatievers dan dat.
Naamsbekendheid en SEO
Maar teksten hoeven niet altijd zo overduidelijk reclameachtig te zijn om je merk te promoten. Copywriting gaat ook over teksten schrijven die je naamsbekendheid vergroten, zonder dat je je merk op een superdirecte manier aanprijst. Dat kan bijvoorbeeld met blogposts (zoals het artikel dat je nu leest), met een goede socialmediastrategie of met SEO-teksten, geoptimaliseerd voor zoekmachines.
Bestaande tekst herschrijven
Een copywriter kan bovendien je bestaande teksten een upgrade geven. Het is bijvoorbeeld fijn als de teksten op je website de identiteit van jouw merk goed weergeven. En dan niet alleen de startpagina of de productomschrijvingen, maar ook alle ‘functionele’ teksten die je waarschijnlijk toch al had (of nodig had), zoals de cookiesmelding of het contactformulier. Zelfs een 404-pagina kan, als je er een beetje aandacht aan besteedt, jouw identiteit uitdragen. (Heb je die van ons al gezien? Idealiter natuurlijk niet, maar dit is ‘m.)
Hoe gaan we te werk bij een copywriting-opdracht?
Als wij een copywriting-opdracht krijgen, moeten we een paar dingen weten voordat we aan de slag kunnen. We kunnen ook in het wilde weg gaan schrijven, maar het helpt als we in elk geval wat basisinformatie hebben.
De voorbereiding
Wie is de klant?
Om jouw identiteit via je teksten uit te dragen, is het goed als we zo veel mogelijk over jou weten. Oké, wat je gisteren hebt gegeten en wat de naam was van je eerste huisdier, is niet zo relevant, maar we horen wel graag wat je bedrijf doet en hoe het zich wil profileren. Zijn jullie een innovatieve start-up en moeten jullie teksten dat uitstralen? Of is degelijkheid en betrouwbaarheid jullie ding? Sommige bedrijven hebben een style guide, waarin precies staat beschreven aan welke eisen hun teksten moeten voldoen. Dat is fijn om te hebben, maar als je dat niet direct paraat hebt: geen nood. We denken graag met je mee over hoe we jouw boodschap het best kunnen overbrengen.
Wat is de boodschap?
Ja, dat is natuurlijk wel het belangrijkst om te weten. Wat wil je zeggen, en wat wil je bereiken met je tekst? Wil je de lezer informeren over een bepaald product? Of overtuigen om het te kopen? Wil je de lezer eens goed laten lachen, of juist laten nadenken? Misschien allebei? Als wij weten wat het hoofdonderwerp is van de tekst en wat je met je tekst wilt bereiken, komen we al een heel eind.
Wie is de lezer?
Misschien nog wel belangrijker dan de vraag ‘Wie is de klant?’ is de vraag ‘Wie is de lezer?’. Een tekst wordt tenslotte geschreven om gelezen te worden, dus is het fijn als we weten wie jij in gedachten hebt als lezer. Vaak zijn dat (potentiële) klanten. Maar zijn dat bijvoorbeeld kinderen, volwassenen, mannen, vrouwen? Zijn het experts in jouw vakgebied of zijn het leken? Een tekst over vloerverwarming zal er voor een installateur van vloerverwarmingen bijvoorbeeld anders uit zien dan voor een consument.
Het schrijfproces
Als we denken dat we genoeg informatie hebben om aan de slag te kunnen … nou ja, dan gaan we aan de slag. Het schrijfproces verschilt per persoon. Zelf vind ik het bijvoorbeeld fijn om bij een langere tekst een soort puntsgewijs overzichtje te maken van de onderwerpen die ik in de tekst wil behandelen. Ik maak dan alvast een alineastructuur en die alinea’s ga ik vervolgens invullen. Andere mensen beginnen gewoon te schrijven wat er in hen opkomt en structureren de tekst later pas. Hoe dan ook wordt er tijdens het schrijfproces herhaaldelijk aan de tekst geschaafd, zowel door de schrijver als door de proeflezer. Als je hebt gekozen voor een SEO-tekst, zorgen we bovendien dat de tekst is geoptimaliseerd voor zoekmachines door de juiste keywords te gebruiken.
De afwerking
Vaak plannen we, afhankelijk van de grootte van de opdracht, een of twee feedbackrondes in, voordat we de uiteindelijke tekst bestempelen als ‘klaar’. Als de eerste versie van de tekst af is, sturen we die eerst naar jou, onze klant, voor feedback. Je kunt dan aangeven of de tekst aan je verwachtingen voldoet, en waar nodig kun je opmerkingen of aanpassingen maken. We voeren de aanpassingen door en onze QA-afdeling haalt de laatste spel- of typfoutjes uit de tekst. Indien gewenst zorgen wij voor een mooie, passende opmaak, en dan is de tekst klaar voor publicatie!
Heb jij ook nog wat teksten liggen die eigenlijk wel eens toe zijn aan een opfrisbeurt? Of heb je een nieuwe website waarvoor de teksten nog ontbreken? Wij helpen je graag verder.