Hiphop voor ondernemers (en alle andere harde werkers)

Met Rapper en ondernemer Brainpower

Hiphop voor ondernemers (en alle andere harde werkers

Hiphop en business … Echt? Ja. Hiphop zit op een bepaalde manier in elkaar. Hiphop is beweging, in de breedste zin. En het mooie is: je hoeft niet per se van hiphop te houden om je erdoor te laten inspireren.

Hiphop bestaat uit 4 pijlers:

  • MC-ing (Rappen)
  • DJ-ing (Turntablism)
  • Breakdance
  • Graffiti

Natuurlijk ben ik allereerst nieuwsgierig naar waar de term “rappen” nu eigenlijk vandaan komt! Dat zoeken we even op. Rappen werd als term in het Engels gebruikt voor “slaan”. Dat was in de 16e eeuw. Er is nogal wat veranderd sinds die tijd en zonder afbreuk te doen aan de rest van de geschiedenis, zien we in de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de jaren 60 van de vorige eeuw de term ingeburgerd raken voor “zeggen” en “praten”.

Rappen is praten in balans. Woorden volgen elkaar op in een ritmisch cadans, waarbij zang en poëzie elkaar ondersteunen in het overbrengen van de boodschap.

Daar kan iedereen die iets wil overbrengen, van ondernemer tot communicatiemedewerker, van projectmanager tot op de administratie, iets mee: hoe is de balans van jouw boodschap? Bestaat wat jij wilt overbrengen uit jouw boodschap alleen?

Iets willen overbrengen bestaat niet alleen uit jouw kijk op de dingen. Je brengt sámen. Jouw ervaringen tot nu toe, wat je geleerd hebt van anderen, hoe je vandaag in het leven staat, de kennis die je met elkaar hebt kunnen verbinden; dit alles maakt dat je iets te vertellen hebt. Om iets te kunnen “rappen”: denk na, bekijk het nog eens, leg het even weg en pak het weer op. Polijst en blijf je eigen weg volgen, mèt open deuren voor de invloed van anderen. Zo krijg je een authentiek geluid, waar mensen naar willen luisteren.

DJ-ing oftewel: turntablism. Wat een geweldige term is dat! (Of alleen voor mij als taalliefhebber?) Het gaat in de muziek over techniek. Een DJ gebruikt technieken als scratchen om de rap te versterken en er een grotere indruk mee achter te laten. Turning tables, waar we toch ook meteen aan moeten denken, is een manier om een voorsprong te hebben, een situatie zo te keren dat die jou dient en dat jij ermee verder komt! Gebruik al je kennis om de juiste technieken te vinden. Originele technieken, die bij jou passen, aangevuld met de kennis en inzichten van anderen. Word je bewust van wat jij tot je beschikking hebt en wat je nog nodig hebt, om je omstandigheden ten goede te keren en je weg een succes te maken! (LET OP: dit kost tijd, een DJ weet ook niet meteen wat hij moet doen. En wat doet hij? Oefenen.)

Word je bewust van wat jij tot je beschikking hebt en wat je nog nodig hebt, om je omstandigheden ten goede te keren en je weg een succes te maken!

Misschien mijn favoriet uit dit lijstje: Breakdance! Dansen is echt een hele goede manier om los te komen, de ruimte te gebruiken en tegelijkertijd heel aards en fysiek bezig te zijn. Ik ben dol op dansen, welke vorm dan ook en als er ergens een dansvloer is, ben ik erop. Wanneer was de laatste keer dat jij hebt gedanst? Eens lekker uit je dak bent gegaan? In tegenstelling tot sporten, heeft dansen, behalve voor een wedstrijd, geen doel. Heel gezond! Waarom is breakdance een essentieel onderdeel van hiphop?

Breakdance draait om originaliteit, jouw eigen stijl en de ruimte die je neemt voor je eigen expressie.

Om een succesvol bedrijf te hebben, succes te hebben in jouw rol binnen dat bedrijf, zijn originaliteit en ruimte innemen voor je eigen expressie broodnodige ingrediënten. Succes betekent in mijn schrijven niets meer of minder dan: jij die op de juiste plek tot bloei komt. Met je collega’s, met je team, met de bedrijf (dat is een logisch gevolg). Om dit een nieuwe boost te geven kun je gaan bewegen, dansen. Lopen mag ook, maar in dans zit zoveel kracht en iedereen kan het (elke aardebewoner danst ook sinds “den beginne”). Met dansen maak je energie vrij voor grootse zaken!

Een ander aspect van expressie in Hiphop is Graffiti. Letterlijk betekent graffiti “ingekraste tekening”, met een bronwoord uit het Latijn: kras, schram. Dit is interessant. Het gaat bij graffiti dus niet om lukraak wat beelden die ergens zijn neergezet. Het gaat om een boodschap die een indruk achter laat. De beelden waarmee jij jezelf laat kennen, mogen een indruk achter laten. In elk beeld in graffiti, schuilt de originaliteit van de schepper. Geen plaatje, maar een indruk die je achterlaat. Iets waardoor mensen jou herkennen in jouw expressie. Hoe doe je dat als niet-hiphopper?

In elk beeld in graffiti, schuilt de originaliteit van de schepper. Geen plaatje, maar een indruk die je achterlaat.

Om tot echt succes te komen, neem je de tijd. Elke dag, om even terug te gaan naar waar je begon: wat doe je nu? Lijkt dat op wie je bent? Echt?

Hiphop voor ondernemers:

  • hoe klinkt jouw rap? Wat heb je echt te zeggen (zonder studiekennis en zonder wat anderen je influisteren)? Wat is jouw originele geluid?
  • hoe gaat het met jouw technieken? Welke originele dingen kun jij lanceren of inzetten?
  • hoe beweeg jij je? Maak je nog wel eens iets nieuws? Durf je een kant op te bewegen waar nog niemand was? Neem je de ruimte in die bij je past? Ben je vrij?
  • welke indruk laat jij achter? Heeft die een schoonheid in zich waardoor anderen geïnspireerd kunnen raken of stil staan bij wat jij te vertellen hebt?

Tenslotte: dank aan @Brainpower, die ondernemers wil inspireren en die zelf een ondernemer is. Hij is origineel en gebruikt het podium om zijn eigen stem te laten horen. In vele opzichten. Ik kwam hem tegen in de Arena en hij wilde ook samen op de foto.

back to top button