hoofdletter met uitsterven bedreigd

Is het jou wel eens opgevallen dat er minder hoofdletters worden gebruikt? Kijk je op de menukaart in je favoriete, hippe Italiaans restaurant, vind je geen enkele hoofdletter meer. Zelfs de naam van het restaurant en hun adres bevatten er geen een. Het voelt een beetje onwennig en onprettig, deze zinnen zonder hoofdletter.

waar zijn de hoofdletters gebleven?

Terwijl ik dit onderwerp besprak met anderen is het mij alvast opgevallen dat het vooral kunstenaars, designers, schrijvers en andere creatievelingen, die geen hoofdletters meer gebruiken. Er staan geen hoofdletters meer in de omschrijvingen van hun kunstwerken, de teksten op hun website of op hun visitekaartje.

Architecten en designers oordelen zelfs dat een tekst zonder hoofdletters elegantie en minimalisme uitstraalt, zo begrijp ik uit een gesprek met een van hen. Zij willen zich onderscheiden van de massa door een heel eigen huisstijl. Het weglaten van hoofdletters geeft je mysterieuze uitstraling en een ongevaarlijke soort je-m’en-foutisme.

Online vind je tal van mensen, die op sociale media reageren met berichten in kleine letter; geen hoofdletter te bespeuren. Als je het web afstruint en de coolste websites en apps bekijkt, zie je dat er een nieuwe jongerencultuur bestaat, die anders omgaat met taal. Deze jongeren, voornamelijk Generatie Z, zijn gewoon op een dag gestopt met het gebruik van hoofdletters bij het delen van een bericht op hun sociale media, hun blog of website.

letters zonder hoofd zijn hip

Het niet gebruiken van hoofdletters krijgt bijna iets ‘hips’. Het is eigenwijs, tegendraads en vooral eigentijds. Niemand kan de jeugd opleggen online hoofdletters gebruiken; er vallen immers geen punten te verdienen of examens te behalen met de caption bij gedeelde TikTok-filmpjes of Instagram-posts.

Opvallend is dat zij op school en bij het schrijven van een motivatiebrief om kans te maken op een job (tenzij dit om een artistieke/creatieve job gaat), wel gebruik maken van hoofdletters, zoals ze dat leerden op school.

Hoofdletters bestaan en wij zijn ons hier allemaal van bewust, maar online zijn de spelregels anders, blijkbaar. Online creëer je je eigen persona, van a tot z. Wat je post is een soort dagboek, een openbaring van je persoonlijkheid en dus is het normaal dat mensen nadenken over de manier waarop ze zich uiten.

‘nog even de letters uitkleden’

Zelf heb ik een tijdlang overal hoofdletters weggelaten; op mijn website, op mijn sociale media, in mijn berichten, etc. Het zag er leuk uit en het had iets rebels. Ik had zelfs het gevoel dat ik door het weglaten van hoofdletters tegen de maatschappelijke regels kon ingaan en niet gehoorzaam in de pas liep.

Toen ik als kunstenaar mijn eerste website maakte, heb ik dan ook extra gecontroleerd of ik nergens per ongeluk een hoofdletter had laten staan. Dat zou de esthetiek van mijn website naar beneden halen.

Ik snap dus echt wel waar het weglaten van hoofdletters vandaan komt. Het helpt om je anders te profileren. Je durft buiten de lijntjes te kleuren door je woorden en letters zelf vorm te geven. Net zoals je met je kleding uitdrukking geeft aan je persoonlijkheid, zo doe je dat ook met je lettergebruik. Jij kleedt jouw letters zelf aan.

Als kunstenaar, creatief persoon of gewoon iemand die bezig is met esthetiek, is het belangrijk om na te denken over de details. Je wilt dat je persoonlijkheid doorschemert in je kleding, je huis, je manier van praten en tegenwoordig dus ook online. Mét hoofdletter is mainstream en zónder hoofdletter is against the stream.

Schrijver: Alessandra Ruyten

Editor: Malon Hamoen