Een handwerk heeft een gouden bodem
In de auto luister ik naar BNR-radio. Het onderwerp: spreekwoorden!
‘Yes’, riep ik hardop, ook al zat ik alleen in de auto. Ik ben toch een beetje een taalgekkie natuurlijk.
Deze is toch prachtig bijvoorbeeld?
Een handwerk heeft een gouden bodem.
Een goed vakman heeft altijd werk, betekent het. En zo is het!
Maar ja, hoe word je nou een goed vakman (en vergeef me: lees ook vakkundige of vakvrouw)? Heel veel oefenen. Tijdens je studie, op je stage en daarna in je baan.
Maar ja, joh, die studies …
Onderwijstimmerlieden
Maak ‘m maar niet af, die gedachte, want er wordt aan gewerkt! Juist door vakmensen, op het mbo, wordt flink aan de weg getimmerd. Door onderwijstimmermannen en -vrouwen. Maar óók door vaststellers, auteurs en ontwikkelaars van mbo-examens, zoals de mensen van ESS Examenservices.
ESS heeft een brug geslagen naar het bedrijfsleven en andere branches in onze maatschappij. Zij horen graag van mensen die aan het werk zijn, in vakgebieden waar zij examens voor ontwikkelen, wat er nodig is. Er is zelfs een speciale dag voor vaststellers, auteurs en ontwikkelaars. Verbinden, verbinden.
En oh, wat vertellen wij graag over ons vak!
Ontdekkers komen verder, túúrlijk
Ik spreek met Eline Jensma en Rudo Vinck van ESS. Zij zijn super-ervaren mensen met een bruisende moed die hen steeds verder drijft, om het onderwijs te verfraaien.
Wat maakt dat jij graag innoveert in het onderwijs?
Eline: Onderwijs kan altijd beter. Door te onderzoeken en uit te proberen wat de waarde van nieuwe inzichten is, onderzoek je de mogelijkheden om het onderwijs beter aan te laten sluiten bij de leerlingen/studenten en hen te betrekken bij het leren.
Poeh, dat klinkt meteen heel ambtelijk?
Onderzoeken, luisteren, kijken en uitproberen: op die manier hou je het onderwijs relevant voor de studenten, de werknemers en de samenleving. Daar lever ik graag een bijdrage aan.
Rudo, en jij?
Rudo: Nou ja, de wereld om ons heen verandert voortdurend. Het onderwijs is onderdeel van deze beweeglijke wereld en is voor ieder mens waardevol.
Waardevol in welke zin?
Leren geeft betekenis aan het leven. Je vindt antwoorden op de uitdagingen in deze wereld. Door innovatie beweegt het onderwijs mee. Het is heel fijn om hieraan samen met alle betrokkenen te werken.
Wat is het fijnst hieraan voor jou?
Zo ben ik onderdeel van deze dynamische wereld. Samen met anderen geef ik betekenis en relevantie aan het onderwijs door veel vragen te stellen en te zoeken naar antwoorden. Het leggen van verbindingen met de dynamische wereld en dat in samenwerking te doen, zorgt dat ik het gevoel heb iets zinnigs te doen.
Ontdekkers die dicht bij de bron blijven
Dat klinkt natuurlijk paradoxaal. Als je erop uit trekt, als avonturier, baan je je een weg naar een totaal nieuw uitzicht! Ja, daar kunnen we ons wel wat bij voorstellen. Een ontdekker die juist terug gaat naar de basis?
Precies dat roept het mbo bij mij op. Het is de basis: de kern. Echt vakmanschap, dat leer je daar. Als het goed is.
Waarom is het mbo zo belangrijk voor jou?
Eline: Het mbo is onderwijs dat zich heel duidelijk op de scheiding van onderwijs en arbeid bevindt. Het is onderwijs dat studenten opleidt tot vakman en burger, maar hen ook de vaardigheden leert om zich te blijven ontwikkelen in het werk. Dat is wat mij betreft een heel belangrijke opdracht.
Ja, dat lijkt me ook heel belangrijk.
Wat is de ideale rol van het mbo, wat jou betreft?
Rudo: Het mbo is een belangrijke schakel tussen het onderwijs en het vinden van een baan. Het mbo leidt de vakmensen op van de toekomst. De aansluiting op de arbeidsmarkt van de opleidingen maakt dat de student voorbereid wordt om een goede start te maken op de arbeidsmarkt.
Wat bedoel je daar dan precies mee?
Het gaat niet alleen om de kennis, maar ook om het leren van een goede basis om zich als vakman te blijven ontwikkelen.
Dikke gouden bodem
Ik vraag mijzelf af: Sluit het mbo nu goed aan op wat de studenten gaan doen na hun examen?
Daar ben ik niet van overtuigd. Als vaststeller voor de ESS uit ik dat ook vaak. Dat de examens aangepast worden en de weg ernaar toe dan dus ook, is een gevolg van wat leraren, scholen, studenten, onderwijskundigen en wij uit het bedrijfsleven hebben geuit.
Ik zou willen zien dat mbo’ers een heleboel vaardigheden leren, die ze zelf kunnen verbinden met de situatie waarin ze aan het werk zijn. Verbanden leggen, wat mij betreft een vak apart. Met dikke gouden bodem.
Neem jij mbo’ers aan in je bedrijf? En wat wil je dan graag dat ze kunnen?