Oude liefde roest niet. KunstTaal: vrije gesprekken met vrouwelijke kunstenaars.

Zonder schoonheid kan ik echt niet leven, maar met kunst worden ook denkbeelden, maatschappelijke zaken en zelfs politieke stromingen in beeld gebracht en zo hoort kunst bij elke tijd.

Opgegroeid in een kunstzinnige familie, met tantes, een oma en een oom die kunst maakten, heb ik al vroeg een liefde voor expressief uiten ontwikkeld. Voor mijn verjaardag vroeg ik een weefgetouw en naast dansen en schrijven was ik graag aan het schilderen en tekenen. Waar andere kinderen leuke kinderliedjes luisterden, werd ik geroerd door de klassieke aria’s op de elpees van mijn grootmoeder en zaten wij ‘s avonds heel laat voor de grote met fineer afgezette televisie om live kunstschaatsen -op prachtige muziek- te kijken. Samen met deze oma zijn heel wat uurtjes aquarellerend doorgebracht, liefst in de natuur: zee, bossen, bloemen en planten.

Verder deed ik een cursus om poppen te leren boetseren, zorgde ik op school voor de decors bij de musical en schreef ik verhalen en gedichtjes. Mijn oma schilderde, speelde piano en was in haar werkzame leven lerares handvaardigheid.

Malon Hamoen 16jrToen ik tiener werd en zij overleden was, was dat deel van mij niet voorbij natuurlijk. Ik ontdekte ook van welke kunstvormen ik allemaal hield. In de jaren 80 hadden veel tieners idolen als Madonna, David Bowie of de boys van Wham! op posters in hun kamers hangen. Ik, daarentegen hield meer van Edgar Dégas. Op mijn roze muur hingen knipsels uit tijdschriften met afbeeldingen van zijn schone danseressen.

Zonder schoonheid kan ik echt niet leven, maar met kunst worden ook denkbeelden, maatschappelijke zaken en zelfs politieke stromingen in beeld gebracht en zo hoort kunst bij elke tijd. Nu de musea dicht zijn, is het beleven van kunstwerken toch net wat anders, vind je ook niet? Natuurlijk kan een online expositie ook, maar het blijft een ‘gebrek aan beter’ en mist zeker wat aan beleving.

KunstTaal is gemaakt om met mijn liefde voor kunst vrouwelijke kunstenaars te interviewen. Zo krijgen zij ruimte om zich nu eens met woorden uit te drukken. De gesprekken zijn dierbaar geworden, nu al, omdat blijkt dat deze dames steeds een hele ontwikkeling doormaken, voordat zij hun kunstwerk maken en in beeld kunnen brengen wat hun weg tot dan toe heeft opgeleverd. 

Luister en kijk op 13-11 naar het eerste deel van een 6-delige serie vrije gesprekken en laat je verrassen.

 

Zoek op KunstTaal op jouw favoriete podcast-kanaal, of kijk de aflevering met ondertiteling op YouTube.
back to top button