Hoe musea podcasts kunnen gebruiken om hun bereik te vergroten
‘Verhalen zijn de manier waarop we de wereld om ons heen begrijpelijk maken.’
Clare Patey, directeur van het Empathy Museum.
Ben je weleens met een groep vrienden naar een museum geweest? Dit kan nogal een frustrerende onderneming zijn. In mijn ervaring zijn er in elke groep wel een paar mensen die binnen één of twee brede categorieën vallen. De één dwaalt al rond door het museum voordat de rest van de groep de inleidende tekst hebben gelezen. De ander leest elk woord dat gedrukt staat uit angst ook maar iets te missen.
Veel mensen bevinden zich ergens tussen deze typen in. Overal op de wereld staan musea voor dezelfde uitdaging. Ze moeten informatie op een beknopte en toegankelijke manier overbrengen. Bergen gegevens moeten worden teruggebracht tot hapklare brokken, die zowel enthousiaste kenners als dagjesmensen weten aan te spreken. Talloze conservators worstelen met het ‘algemeen toegankelijk’ maken van hun tentoonstellingen.
De meeste musea zijn in wezen bibliotheken vol verhalen
Een museum wordt vaak gezien als een plek waar voorwerpen worden verzameld, verzorgd, tentoongesteld en geïnterpreteerd. Hoewel dit voor een groot deel klopt, wordt het menselijke element hierbij vergeten. Een alternatief is om musea te zien als plaatsen waar menselijke ervaringen worden verzameld en gedeeld. De meeste musea zijn in wezen bibliotheken vol verhalen. Deze kunnen gaan over overkoepelende thema’s, zoals menselijkheid, liefde, haat en ons bestaan in het algemeen. Ze kunnen ook vertellen over het dagelijks leven van een 13-jarig meisje dat is ondergedoken in het door de nazi’s bezette Amsterdam.
Steeds vaker kiezen musea ervoor om hun publiek buiten hun gebouwen te bereiken. In 2022 schreef de New York Times in een artikel getiteld Using Podcasts to Broaden the Reach of Smaller Museums dat “…podcasts van museums luisteraars van dichtbij én veraf trekken.”
Er zijn tal van redenen om als museum met een podcast aan de slag te gaan. Met podcasts kunnen:
- conservators en liefhebbers dieper ingaan op onderwerpen en thema’s waar in het museum weinig ruimte voor is.
- musea een veel breder publiek bereiken.
- musea meer gedetailleerde verhalen vertellen.
- musea hun wereldwijde merk versterken.
- musea samenwerken en de banden met andere deskundigen aanhalen.
- bezoekers een deel van de museumervaring mee naar huis nemen.
Er zijn veel verschillende formats voor podcasts die musea kunnen gebruiken om onderwerpen en thema’s te verkennen:
1. Het interview
Bij een podcast in deze stijl wordt er in elke aflevering een gast geïnterviewd door de presentator(en). De gasten brengen hun eigen unieke expertise en ervaring mee. Na een korte introductie van de gast neemt de presentator het over en stelt vragen om het gesprek naar het onderwerp van de aflevering te leiden. In de loop van het interview werkt de presentator toe naar de kern van de verhalen en lessen.
Voorbeeld: SpyCast
Deze wekelijkse podcastserie van het International Spy Museum in Washington D.C. is gewijd aan alles wat met spionage te maken heeft. In meer dan 240 afleveringen behandelen auteurs, geleerden en ex-spionnen elk denkbaar onderwerp. Zijn vertrouwelijke informatie, geheime operaties en undercovermissies helemaal jouw ding? Dan is deze podcast wat voor jou!
https://www.spymuseum.org/podcast/
2. De monoloog
Dit podcastformat is vrij gebruikelijk. Het wordt gebruikt door mensen die hun specifieke expertise willen delen. De opzet is vrij eenvoudig. Je praat gewoon in een microfoon. De mate van editing en pre-/postproductie is aan jou. Als je voor dit format kiest, moet je bepalen hoeveel je voor elke aflevering wilt voorbereiden. Sommige podcasters improviseren met gemak, terwijl andere het moeilijk vinden om 30 à 45 minuten te praten zonder gedetailleerde planning vooraf. Je kunt besluiten om voor elke aflevering een compleet script te schrijven. De uitdaging is dan alleen om de informatie over te brengen op een manier die niet ‘gescript’ klinkt.
Voorbeeld: Dan Carlin’s Hardcore History
In Hardcore History neemt Dan Carlin het verleden op onorthodoxe wijze onder de loep. Was Alexander de Grote net zo slecht als Adolf Hitler? Hoe zou de strijd van de Apaches eruit hebben gezien met moderne wapens? Zal onze moderne beschaving ooit tot een einde komen, zoals beschavingen uit het verleden? Dit is geen academische blik op geschiedenis (Carlin is geen historicus), maar de unieke mix van grootse, meesterlijk vertelde verhalen en Twilight Zone-achtige wendingen heeft al miljoenen luisteraars vermaakt.
https://www.dancarlin.com/hardcore-history-series/
3. Het gesprek
Dit is een ander veelgebruikt podcastformat. Hierbij voeren twee mensen met een geweldige chemie gewoon een gesprek. In tegenstelling tot bij een interviewpodcast vervullen ze allebei de rol van presentator. In veel gevallen speelt elke presentator een specifieke rol in het gesprek. Terwijl de ene bijvoorbeeld een specifiek kunstwerk bespreekt, biedt de andere historische context. Of de ene geeft lessen, terwijl de andere verhalen uit eigen ervaring vertelt.
Voorbeeld: Stuff You Should Know
Josh Clark en Chuck Bryant bespreken op een vlotte en vermakelijke manier tal van leerzame onderwerpen, die soms ook aan musea gerelateerd zijn. Heb je altijd al alles willen weten over champagne, satanisme, de Stonewall-rellen, chaostheorie, lsd, El Niño, true crime of Rosa Parks? Zoek dan niet verder. Josh en Chuck staan voor je klaar.
4. Het panel
Een panelpodcast lijkt op een interviewpodcast, maar dan met meer mensen. Elke aflevering heeft één presentator en een groep gasten. Voor luisteraars voelt het alsof ze meeluisteren met een natuurlijk gesprek tussen vrienden. Het is moeilijk om dit format wekelijks of zelfs maandelijks te produceren. Het werkt in mijn ogen het beste om het één keer per serie te gebruiken. Je kunt dit type podcast het gemakkelijkst opnemen op een branchespecifieke conferentie. Daar zijn immers veel potentiële (deskundige) deelnemers op één plek te vinden. In het algemeen is het panelformat geschikt voor podcasts over nieuws, actualiteiten en sport.
Voorbeeld: NPR’s 1A
Naar het nieuws luisteren kan voelen als een reis. 1A gaat verder dan krantenkoppen en randzaken. Bij 1A komen we samen tot de kern van het verhaal. De show bestaat uit een presentator en een aantal wekelijks roulerende gasten (vaak deskundigen).
https://www.npr.org/podcasts/510316/1a
5. Non-fictieverhalen
Bij podcasts over non-fictieverhalen staan gebeurtenissen uit het echte leven centraal. Dit format laat zich gemakkelijk lenen voor musea. Zo kun je een serie maken over de levenskeuzes van Van Gogh, een expeditie naar Antarctica beschrijven of een plaatselijke historische gebeurtenis naspelen. Je kunt één verhaal per aflevering vertellen of het verhaal over een hele serie verspreiden. Of je kunt een wereldwijde gebeurtenis laten zien vanuit het oogpunt van een specifieke persoon.
Voorbeeld: De Perimeter
In 2022 werkte Ludejo samen met het Airborne Museum Hartenstein aan de podcast De Perimeter. Deze podcast werd gemaakt als aanvulling op een tijdelijke tentoonstelling met dezelfde naam. De Perimeter was een verdedigingslinie in en rond Oosterbeek, een dorp bij Arnhem, tijdens de Slag om Arnhem in 1944. De soldaten die betrokken waren bij Operatie Market Garden waren niet voorbereid op de gebeurtenissen rond Oosterbeek. De inwoners van Oosterbeek nog minder. De podcast stelde het museum in staat dieper in te gaan op de verhalen van 6 locaties langs de verdedigingslinie. Aan de hand van vertellingen, acteurs die stukken uit dagboeken voorlezen, en interviews met ooggetuigen en kinderen van overlevenden, wist het Airborne Museum een prachtig verhaal over zijn omgeving samen te stellen.
https://www.airbornemuseum.nl/perimeterdepodcast
Hoeveel conservators verlangen wel niet naar meer tijd of ruimte om het verhaal van een belangrijk(e) persoon, plaats of voorwerp echt te kunnen vertellen? Podcasts zijn een kosteneffectieve manier om onderwerpen uit te diepen en een breder publiek te bereiken. Als je dit hulpmiddel op de juiste manier inzet, kun je als museum meer cruciale exposure creëren en nieuwe mogelijkheden verkennen. Dankzij museumpodcasts heb ik onlangs nog ontspannen twee musea kunnen beleven zonder dat ik het gevoel kreeg dat ik het tempo van anderen moest volgen. Het is een geweldige manier om een stukje van je favoriete museumervaring mee naar huis te nemen.
Wil je meer weten over hoe Ludejo je kan helpen bij het ontwikkelen van je eigen podcast? Heb je je eigen audio opgenomen, maar zou je willen dat het wat professioneler klonk? Neem dan contact met ons op via pm@ludejo.eu voor meer informatie. Ludejo – Vertaalt Verhaalt Verbindt