KunstTaal

KunstTaal

Waarom willen wij als Ludejo de aandacht vestigen op vrouwen die kunst maken?

Communiceren kent vele vormen, beeld is er een van. Een echte fysieke vorm, tastbaar. Communicatie alleen door mannen is niet meer van deze tijd. Vrouwen mogen ook spreken. Niet alleen met woorden, ook met beeld. Ze spreken inmiddels, maar er wordt nog niet al te veel geluisterd. Ze kunnen niet gehoord worden als hun werken in kelders van musea staan en niet gedeeld worden met eventuele toeschouwers en ‘hoorders’.

Op vele fronten wordt in deze tijd de balans opgemaakt: hoe doen we het, hoe hebben we het gedaan? Met grote of kleine opstanden worden we gedwongen weer eens goed tegen het licht te houden wat er is. We vragen ons af: hoe nu verder? We zijn vrij in te vullen, als we het maar op de kaart gezet krijgen. En dat willen we doen. We luisteren naar de verhalen van vrouwelijke kunstenaars, door ze een podium te geven.

En dan ik, Malon, persoonlijk.

Ik houd van kunst. Nog meer dan voedsel, heb ik schoonheid nodig. Kunst (Beeld), zien, voelen, goed kijken en lezen, hebben mij geholpen het hiaat op te vullen dat ontstaan was door het aangeboren gebrek aan gehoor (ik hoor ongeveer 10%). Alle informatie die nodig is om de context, het decor van een verhaal goed te begrijpen, raakte me vooral in de kunst. Aan mijn muur geen posters van Madonna toen ik tiener was, maar uit tijdschriften geknipte afbeeldingen van kunstwerken.

Als achterkleindochter van een feministe pur sang, voel ik de behoefte in haar voetsporen mijn voeten te zetten, aangepast aan deze tijd. De wereld is niet half (alleen mannelijk). Juist door samen te voegen en verschillende visies te delen, krijgen we een wereld die heel is. ‘Heel’ in de letterlijke zin: compleet en in de etymologische zin: genezen, ongeschonden.

Gemaakt uit liefde voor de taal

Deze podcast over kunst is gemaakt uit liefde voor de taal van het onzegbare.
En uit liefde voor het (bijna) onzichtbare: kunst gemaakt door vrouwen.
In deze podcast luister je naar vrije gesprekken met de kunstenaar en ga je een ook beetje van haar houden.

Je mag meekijken in haar atelier en ziet haar taal in de kunstwerken. Je wordt verrast en ontroerd.

Speciaal voor iedereen die van kunst en van verhalen houdt.
En voor jou, als je werken wilt ontdekken die je niet zomaar overal tegenkomt.

Als je nieuwsgierig bent naar wat de kunstenaar beweegt en hoe zij naar de wereld kijkt.

back to top button