Sollicitatietips voor een nieuwe baan nodig? Speciaal voor iedereen die nu op zoek is naar een nieuwe job heb ik een aantal waardevolle sollicitatieprocedure tips en adviezen verzameld.
Terwijl ik dit typ, zijn duizenden onlangs afgestudeerden bezig met het updaten van hun LinkedIn-profiel, het afspeuren van vacaturesites en het schrijven van sollicitatiebrieven. Het vinden van een baan valt niet mee. Sterker nog, het is een opgave die qua uitdagingsniveau niet onderdoet aan het beklimmen van de Kilimanjaro. Velen kunnen sollicitatietips voor een nieuwe baan goed gebruiken.
Daarom heb ik, speciaal voor iedereen die nu op zoek is naar een nieuwe job, een aantal waardevolle sollicitatieproceduretips en -adviezen verzameld. En dan bedoel ik echt nuttige tips en adviezen, niet het type weet-ik-veel-hoeveel-tips en -adviezen die je op elke vacaturesite en ondernemersblog kunt terugvinden.
Bovendien krijg je als spreekwoordelijke spikkels op je softijsje (vind ik persoonlijk een veel vrolijker beeld dan een kers op een taart, maar hé, that’s just my personal opinion) nog een klein kijkje achter de schermen bij de sollicitatieprocedure bij Ludejo. Ja, je leest het goed: ik stelde Malon een paar vragen over hoe zij te werk gaat wanneer ze een vacature plaatst en sollicitanten moet beoordelen.
Maar laat ik beginnen met het praktische gedeelte: Sollicitatietips voor een nieuwe baan!
Tip 1. Wees selectief.
Soms is de verleiding groot om gewoon zoveel mogelijk sollicitatiebrieven te versturen. Baat het niet, dan schaadt het niet, toch? Think again. Natuurlijk is een baan vooral belangrijk voor brood op de plank, maar het is ook iets waar je vijf dagen in de week veel tijd en energie in steekt; belangrijk dus om iets te doen wat echt bij je past, niet alleen qua opleiding en vaardigheden, maar ook qua persoonlijkheid.
Neem de tijd om van tevoren voor jezelf op papier te zetten waar je eigenlijk naar op zoek bent in een functie: wil je bij een groot bedrijf werken, of juist in een klein team? Ben je een solist, of werk je graag samen? Zoek je een fulltime-functie, of iets voor 24 of 32 uur in de week? En hoe zit het met reizen? Ben je bereid om een uur in de auto of in de trein te zitten voor je droombaan, of wil je liever iets dichter bij huis werken?
Kortom, zorg dat je weet wat je wilt. Zo kun je gerichter zoeken en voorkom je dat je tijd verspilt aan het solliciteren op functies die eigenlijk niet bij je passen.
Tip 2. Laat zien wat je kan.
Beter dan verkondigen wat je kan, is laten zien wat je kan. Een opsomming van afgeronde opleidingen, werkervaring en vaardigheden is heel leuk, maar feitelijk zegt het natuurlijk helemaal niks. Ik kan onder het kopje ‘skills’ op mijn LinkedIn-profiel ook wel aangeven dat ik geweldige appelflappen kan bakken, maar, zoals ze in Engeland zeggen: “The proof of the pudding is in the eating” (nou ja, in dit geval zou het geen pudding zijn maar een appelflap, maar je snapt wat ik bedoel). Beter zou zijn om een foto te posten van de betreffende appelflappen, of een instructievideo. (Hypothetisch dan hè? In real life zou ik niet zo durven pochen over mijn bakkunsten.)
Malon had ook nog een mooie tip speciaal voor 50-plussers die ik hier alvast wil benoemen, namelijk om zich vooraf al te verdiepen in software die door veel bedrijven wordt gebruikt ter ondersteuning van interne processen. Op die manier heb je een streepje voor op de concurrentie. Ook kun je online tutorials volgen om nieuwe vaardigheden aan te leren die van pas kunnen komen in de baan waar je op aast. Zo laat je een werkgever zien dat je gemotiveerd bent. En wellicht dat je, wanneer je met je nieuw vergaarde kennis en die nieuwe skills het sollicitatiegesprek ingaat, je ook wat zelfverzekerder voelt en meer zelfvertrouwen uitstraalt.
Tip 3. Gebruik LinkedIn.
Een zesmaandelijkse opfrisbeurt van je LinkedIn-profiel is niet genoeg. Wees actief. Reageer. Deel je ideeën. Misschien voelt het een beetje onwennig, maar laat je daardoor niet tegenhouden. Waarschijnlijk voelde je eerste Instagram-post ook een beetje ongemakkelijk, maar het delen van foto’s en berichten op social media is voor velen inmiddels net zo normaal als tandenpoetsen. Voorkom dat je profiel een saaie opsomming wordt van competenties en afgeronde opleidingen, maar benader het als een marketingtool: een platform waarop jij kunt laten zien wie je bent (met de nadruk op ‘laten zien’, niet vertellen).
Het sollicitatieproces
En dan nu, zoals beloofd, een korte uiteenzetting van de manier waarop Malon te werk gaat nadat ze een vacature online heeft geplaatst. Wat zijn nou punten waar ze specifiek op let wanneer ze de binnengekomen sollicitatiebrieven doorneemt?
“Ik vind het sowieso altijd fijn als iemand naast een cv ook een brief meestuurt. Alleen een cv is te weinig. Ik wil ook meer weten over de persoon, niet alleen: dit is mijn opleiding, doei. Wanneer ik meerdere brieven en cv’s ontvang, lees ik ze eerst allemaal door. Bij cv’s kijk ik of iemand een achtergrond heeft die enigszins past bij wat we zoeken. Het kan best zijn dat iemand qua opleiding geen perfecte match is, maar dat is ook oké. Het gaat er namelijk om dat iemand qua vaardigheden bij de functie past. Een projectmanager moet bijvoorbeeld goed kunnen organiseren en snel kunnen schakelen, dat zijn vaardigheden die niet opleidingsgebonden zijn. Vandaar dat ik me niet blindstaar op iemands opleiding.”
De eerste selectie
“De eerste selectie maak ik eigenlijk nooit alleen, en hetzelfde geldt voor de sollicitatiegesprekken. Enerzijds omdat ik wil voorkomen dat ik me te veel laat beïnvloeden door persoonlijke voorkeuren of vooroordelen, maar ook omdat ik het belangrijk vind om teamleden bij het sollicitatieproces te betrekken. Hun feedback is heel waardevol voor mij. Meestal vraag ik aan iemand van de afdeling waar de sollicitant uiteindelijk zal komen te werken om de cv’s en brieven door te nemen en een paar kandidaten te selecteren. Daar voeg ik mijn eigen selectie aan toe, en dat zijn dan de mensen die we uitnodigen voor een gesprek.”
Het gesprek (geen zorgen, het valt wel mee)
“Tijdens een gesprek probeer ik er altijd rekening mee te houden dat iemand waarschijnlijk een beetje zenuwachtig is. Desalniettemin is het heel fijn als sollicitanten tijdens een gesprek goed onder woorden kunnen brengen wat ze belangrijk vinden in hun werk en waarom ze geïnteresseerd zijn in de functie. Mijn tip aan toekomstige sollicitanten is dan ook om je verhaal van tevoren goed te oefenen zodat je weet wat je wilt vertellen. Verder zie ik het eerste sollicitatiegesprek vooral als een soort kennismaking: wij zien wie jij bent, en jij ziet wie wij zijn. Het is gewoon een gesprek, dus het is wat mij betreft ook niet nodig om het veel groter te maken dan het is.”
Een baan die bij je past
“Een andere tip die ik sollicitanten graag mee wil geven, is om vooraf de tijd te nemen om te onderzoeken wat je wil en wat voor werk bij je past. Vraag jezelf af: ‘Hoe wil ik mijn leven invullen?’ Werk is namelijk een wezenlijk onderdeel van je leven. In mijn ervaring is het praktisch onmogelijk om werk en privé helemaal gescheiden houden, dus als jij je werk en privéleven invult op een manier die voor jou werkt, dan boek je op beide vlakken succes. Ik merk dat veel mensen zichzelf eigenlijk heel slecht kennen, en dan denk ik: het is wel elke week 40 uur, dus zorg dat die 40 uur ook echt een aanvulling zijn op je leven.”