Terugblik KunstTaal aflevering 1 – Lise Sore

Herinneringen zijn niet altijd fysiek: we kunnen een geur ruiken of een geluid horen, en weer terug zijn op een plek waarvan we niet eens meer weten hoe die er precies uit zag. Herinneringen roepen emoties op, en het zijn de krachtigste emoties die in het werk van Lise Sore de hoofdrol spelen. 

Kunst gaan bekijken in een museum, galerie of tentoonstelling is in deze tijd van corona niet zo vanzelfsprekend. Om de honger te stillen naar kunst, én om de veelzijdigheid te laten zien van het werk van vrouwelijke kunstenaars, is de podcast KunstTaal in het leven geroepen. 

Het is een project dat niet alleen is ontstaan uit liefde voor kunst, maar ook uit liefde voor inspirerende verhalen, ontmoetingen met nieuwe mensen, en de taal van het onzegbare. 

KunstTaal aflevering 1 – Lise Sore

Voor de eerste aflevering van KunstTaal mochten we praten met Lise Sore, die we ontmoetten in haar atelier in Breda. Te midden van haar indrukwekkende werk vertelde ze ons over haar geboorteplaats, over haar drijfveren om kunst te maken en over de waarde van pure emotie.

Lise Sore is geboren in Niger. Ze was nog klein toen ze naar Nederland verhuisde en heeft daarom geen fysieke herinneringen aan haar geboorteland, maar nog altijd heeft ze een sterke connectie met Niger. Zo kleurde ze voor een tentoonstelling zand in de kleur die Sahara-zand in haar herinnering had. Die kleur, bleek later, kwam exact overeen met de kleur van het zand in haar geboortestad. 

Herinneringen zijn niet altijd fysiek

Herinneringen zijn niet altijd fysiek: we kunnen een geur ruiken of een geluid horen, en weer terug zijn op een plek waarvan we niet eens meer weten hoe die er precies uit zag. Herinneringen roepen emoties op, en het zijn de krachtigste emoties die in het werk van Lise Sore de hoofdrol spelen. 

Om haar emoties zo puur weer te geven, maakt ze foto’s op gevoelige, heftige momenten, of vlak daarna. Die foto’s gebruikt ze als basis voor haar tekeningen, waarin ze haar emoties uitvergroot en vastlegt. Tijdens het maken van de tekening beleeft Lise haar emoties opnieuw, en om te voorkomen dat ze het momentum verliest, werkt ze dan ook vaak aan één stuk door aan haar kunstwerken. Door de fysieke handeling van het duwen van het potlood in het doek, verwerkt ze haar emoties en zet ze die van zich af. Daarna is het aan de toeschouwer.

KunstTaal is een productie van Ludejo Studio’s

De aflevering van KunstTaal was de eerste van zes afleveringen, dus onze podcast stond nog in de kinderschoenen. Ondanks het feit dat het de eerste keer was, is het een leerzaam en inspirerend gesprek geworden, mede dankzij de eerlijkheid en openhartigheid van Lise Sore die haar atelier voor ons openstelde.

KunstTaal is te beluisteren als podcast op platforms als Spotify, Apple-podcasts en Deezer, of te bekijken als video met ondertiteling op YouTube. KunstTaal is een productie van Ludejo Studio’s. 

Je kunt Lise Sore hier vinden en volgen:

Website: http://lisesore.blogspot.com/

Facebook: https://www.facebook.com/LiseSore

Instagram: https://www.instagram.com/lisesore/

 

Voor meer informatie over KunstTaal:

https://ludejo.eu/kunsttaal/ 

back to top button