Marjoleins werk is zelfs wiskundig te noemen: in haar schilderijen verwerkt ze een zelfbedachte mix van de gulden snede en de fibonaccireeks.
De van oorsprong Brabantse Marjolein Witte komt uit een creatief nest: haar vader schilderde en had een eigen reclamebureau, en als tiener dook Marjolein vaak hun eigen doka in om te experimenteren met het ontwikkelen van foto’s. Voor de tweede aflevering van KunstTaal spraken we met Marjolein in haar atelier in Utrecht – dat zich overigens in hetzelfde gebouw bevindt als waar Marjolein les kreeg als student aan de HKU.
Fibonaccireeks
Wat direct in het oog springt als je Marjoleins kunstwerken voor het eerst ziet, zijn de vele kleuren en de rechte, grafische lijnen. Wie haar werk bekijkt, ziet strakke composities en opvallende, abstracte voorstellingen. Marjoleins werk is zelfs wiskundig te noemen: in haar schilderijen verwerkt ze een zelfbedachte mix van de gulden snede en de fibonaccireeks.
Maar het terugkerende thema in de kunstwerken van Marjolein Witte is juist heel menselijk. Ze is gefascineerd door ons gedrag en hoe we ons proberen te verhouden tot de omgeving waarin we leven.
We zijn altijd bezig ons territorium te definiëren, om ervoor te zorgen dat we ruimte bezitten en om ons ergens thuis te voelen. Dat doen we op een fysieke, tastbare manier door grenzen te trekken, door gebieden af te bakenen waarvan we vinden dat die van ons zijn, en zelfs door landen binnen te vallen om ons territorium te vergroten. Maar ook op een meer abstracte manier proberen we door middel van de wetenschap wiskundige regels in te zetten om ons de wereld eigen te maken en onze omgeving beter te kunnen begrijpen.
Ze was vroeger eerder verlegen van nature
Zelf heeft Marjolein niet altijd met gemak haar eigen ruimte ingenomen: ze was vroeger eerder verlegen van nature. Toch waren haar kunstwerken van het begin af aan al kleurrijk, groots en aanwezig. Onbewust was ze ook altijd al bezig met menselijk gedrag als thema, en door de jaren heen ontwikkelde Marjolein haar zelfvertrouwen en leerde ze de rode draad, het thema in haar werk herkennen. Tegenwoordig zet ze het extraverte karakter van haar kunstwerken bewust in om haar eigen plaats te bepalen en te communiceren met de wereld.
Heel veel dank aan Marjolein Witte voor het mooie gesprek in deze tweede aflevering van KunstTaal. Luister of bekijk de volledige aflevering als podcast op bijvoorbeeld Spotify of Deezer, of bekijk ons gesprek met Marjolein als YouTube-video met ondertiteling.
Je kunt Marjolein Witte volgen via haar website of socialmediakanalen:
Website: https://www.marjoleinwitte.com/
Facebook: https://www.facebook.com/marjolein.witte
Instagram: https://www.instagram.com/marjolein_witte/
Voor meer informatie en de andere afleveringen van de KunstTaal-podcast: