Terugblik KunstTaal aflevering 4 – Malou Kalay

Ze wil anderen inspireren; laten zien wat ze te bieden heeft.

Voor de vierde aflevering van KunstTaal spraken we met Malou Kalay in Amsterdam, waar ze op het moment van het interview nog een klein studiootje had – inmiddels heeft ze een eigen atelier aan de Herenstraat. 

Malou is een autodidactische kunstenaar, en eigenlijk pas vijf jaar geleden ontdekte ze haar talent pas echt. In het verleden wees ze zelfexpressie en haar creatieve kant namelijk af; het was tenslotte toch niet iets waarvan ze dacht dat ze daar haar brood mee kon verdienen. In een klein kamertje in Amsterdam zorgde het schilderen er echter voor dat ze zich vrij voelde: als ze naar haar kunstwerken aan de muur keek, gaf haar dat kracht, moed, en inspiratie om door te gaan.

De dieren die Malou Kalay schildert, hebben elk hun eigen boodschap

De dieren die Malou Kalay schildert, hebben elk hun eigen boodschap. Zo staat de kraai voor magie, de leeuw voor kracht en de libelle voor verandering. Waar ze eerst alleen voor zichzelf schilderde, merkte ze op een gegeven moment dat er mensen waren die haar kunst wel wilden kopen. Er ontstonden collecties, zoals The Big Five, waarvan de olifant wel een heel bijzonder verhaal heeft.

Malou besloot haar kunstwerken online te zetten, hoe spannend ze dat ook vond. Natuurlijk was het voor haar wel belangrijk dat mensen haar kunst behandelden met respect. Toch ziet ze ook de waarde in van de minder respectvolle reacties. Juist die mensen inspireert ze, want die kan ze iets leren.

Steeds meer merkte Malou dat kunst haar vrijheid bood, haar uitdaagde om haar eigen identiteit terug te vinden en de patronen uit haar jeugd te doorbreken. En hoewel de angst af en toe nog toeslaat, weet ze die steeds beter van zich af te zetten. Door dingen te doen die ze eng vindt, door veel te lezen over psychologie en natuurlijk door het maken van kunst, weet Malou continu te groeien en zichzelf uit te vinden.

De tatoeages op haar benen

Zo ontdekte ze de onvoorwaardelijke liefde voor de mensen die ze het meeste mist, maar die haar grootste bron van inspiratie zijn. Ze ontdekte de waarde van haar naam – Malou Kalay – een kunstenaarsnaam bij uitstek: krachtig, uniek, en met een mooie cadans. Ook besefte ze dat ze zich als ondernemer met een missie bepaalde dingen moest aanleren, zoals uithoudingsvermogen en stevig met beide benen op de grond staan. De tatoeages op haar benen van de leeuw en de wolf, beide sterke dieren, herinneren haar daaraan. 

Malou zit vol plannen en wil haar creativiteit en passie volledig inzetten. Ze wil anderen inspireren; laten zien wat ze te bieden heeft. We kunnen realistische aquarelportretten van haar verwachten en ze wil ook graag aan het werk met olieverf. 

Wij blijven haar in elk geval volgen, want wat we tot nu toe van haar hebben gezien, is erg veelbelovend. Dank je wel, Malou Kalay, voor het openhartige gesprek dat we met je mochten hebben.

Malou Kalay is te vinden via haar website en social media:

website: https://www.maloukalay.nl/
Instagram: https://www.instagram.com/malou_kalay/
Facebook: https://www.facebook.com/maloukalayart

Kijk ook op ludejo.eu/nl/kunsttaal voor het volledige gesprek met Malou Kalay, voor de andere afleveringen en voor meer informatie over de KunstTaal-podcast.

back to top button