Het gesprek met Roeleke Schepers leerde ons veel over hoe inspiratie en het proces van kunst maken voor haar werkt.
Roeleke Schepers heeft wel een heel bijzondere werkplaats. We zochten haar op in een oud klooster in Bussum, waar ze momenteel inmiddels al twee jaar mag werken én wonen, samen met achttien anderen. Het Bussumse klooster is niet alleen gewoon een mooie plek om te werken. De omgeving biedt haar ook de rust en de mogelijkheid om zich open te stellen voor de inspiratie die nodig is voor haar kunstwerken – te herkennen aan hun felle, soms dromerige kleuren en hun geometrische vormen.
Wie aan geometrische vormen denkt, denkt misschien niet direct aan de natuur of aan gevoel en intuïtie.
Wie aan geometrische vormen denkt, denkt misschien niet direct aan de natuur of aan gevoel en intuïtie. Toch is dat juist waar Roeleke Schepers door wordt geïnspireerd. Geometrische vormen zijn overal in de natuur terug te vinden, van planten tot het menselijk lichaam. Roeleke is altijd al geboeid geweest door die geometrie en laat die daarom terugkomen in haar schilderijen. Omdat we deze geometrische vormen overal in de natuur terugzien, spreken ze de kijker onbewust aan en roepen ze een bepaald gevoel van herkenning op. Roeleke hoopt met haar kunstwerken bij te kunnen dragen aan een sterker bewustzijn voor de toeschouwer én voor zichzelf.
Het gesprek met Roeleke Schepers leerde ons veel over hoe inspiratie en het proces van kunst maken voor haar werkt. Zij ziet inspiratie als een stroom die af en toe door haar heen beweegt. Het is er niet constant, maar als ze zich geïnspireerd voelt, moet ze daar iets mee doen en uit ze die inspiratie in haar kunst. Meestal zijn dat schilderijen, maar ze schrijft ook gedichten en soms maakt ze video’s. Ook heeft ze een paar kunstwerken gemaakt van afgedankte materialen, die ze heeft verwerkt tot iets anders, waardoor ze een andere betekenis hebben gekregen.
Vaak doet de inspiratie zich voor als een soort puzzelstukje. Dan ziet Roeleke een klein deeltje van een groter geheel al voor zich, maar moet ze afwachten tot ook de andere puzzelstukjes op hun plek vallen om er een compleet werk van te maken. Het proces van de puzzel in elkaar zetten, is voor haar altijd weer een interessante en leerzame ervaring. Terugkijkend op haar werk voelt ze de inzichten, het gevoel dat ze tijdens het maken ervan had, weer door zich heen stromen.
Het is iets heel persoonlijks
Het is iets heel persoonlijks, het proces van kunst maken. Toch is het voor Roeleke niet per se iets waar zij de volledige controle over heeft. Als ze geïnspireerd is, gaan sommige dingen vanzelf, en leert ze gaandeweg welke composities, kleuren en vormen ze moet gebruiken. Dat leerproces, dat ook nog doorgaat nadat het werk voltooid is, is het belangrijkst voor Roeleke: het leren om zich over te geven en te vertrouwen op haar gevoel en zo alsmaar te blijven groeien.
Bedankt, Roeleke Schepers, voor de ontvangst en het mooie gesprek op de prachtige locatie. Bekijk deze een-na-laatste KunstTaal-aflevering voor een kijkje in Roelekes werkruimte en luister naar het volledige gesprek met haar.
Wil je meer werk van Roeleke Schepers zien? Je kunt haar vinden en volgen op haar website en social media:
Website: https://roeleke.art/
Instagram: https://www.instagram.com/roelekeschepers/
Facebook: https://www.facebook.com/itsmeRoeleke