Terugblik KunstTaal aflevering 6 – Elza Zijlstra

Ze gebruikt het afgedankte materiaal in haar kunstwerken

Een strand of rivieroever vol plastic roept bij Elza Zijlstra, oftewel Trash Works Design, een gemengd gevoel op. Aan de ene kant is het erg om te zien hoeveel plastic we produceren, dat vervolgens als afval terecht komt in de natuur. Maar aan de andere kant zijn felgekleurde, gehavende stukken plastic als een schat voor Elza: ze gebruikt het afgedankte materiaal in haar kunstwerken.

Elza is opgegroeid in Friesland, maar woont tegenwoordig in het Limburgse Tegelen, waar ze vaak langs de Maas te vinden is om plastic te jutten. De stukken plastic die ze vindt, bewerkt ze niet. Ze gebruikt de stukken zoals ze zijn – gehavend, gescheurd, of nog helemaal gaaf – in  haar kunstwerken. Elza laat zich daarin vooral leiden door het plastic zelf. Als ze van tevoren een bepaald onderwerp in gedachten heeft dat ze wil afbeelden, zoals een ruimteschip, kan het zomaar zijn dat ze tijdens het werken ineens ziet dat het stukje bijvoorbeeld veel geschikter is voor een konijn – en dan wordt het een konijn.

geen artistieke achtergrond

Anders dan veel van de andere kunstenaars die we in de afgelopen weken gesproken hebben, heeft Elza geen artistieke achtergrond. Ze heeft geen kunstopleiding gevolgd, maar ze heeft geneeskunde gestudeerd en is gepromoveerd op het gebied van seksueel en huiselijk geweld. Op dit moment is ze werkzaam als jeugdarts. Voor Elza zijn zowel dat beroep als haar kunstenaarschap essentieel. Ze heeft zich een tijdje alleen op de kunst geprobeerd te richten, maar miste daarin de dagelijkse structuur en collega’s. Aan de andere kant gaat het ook bij haar knagen als ze een tijdje alleen op haar werk als arts gefocust is geweest, dan mist ze het werken met plastic.

Het kunst maken van plastic begon tijdens een vakantie in Spanje, waar Elza aan het strand veel gekleurd plastic vond, dat ze in haar appartement rangschikte en er figuurtjes van maakte. Terug in Nederland ging ze daarmee door, want tot Elza’s verbazing was er ook aan onze wateren toch veel plastic afval te vinden. Het jutten heeft voor haar een erg rustgevende werking: ze is dan gefocust op de natuur en pikt de stukjes eruit die er niet in thuishoren. Zo vindt ze de ingrediënten voor haar kunstwerken en leert ze tegelijkertijd de natuur ook beter kennen.

Trash Works Design

Intussen is Elza alweer een paar jaar bezig met het maken van kunst, onder de naam TrashWorks. Waar ze eerst alleen foto’s maakte van haar creaties en het plastic vervolgens weer gebruikte voor een ander kunstwerk, plakt Elza de stukken plastic nu steeds vaker vast, zodat het driedimensionale werken worden. Ze heeft al geëxposeerd, heeft creatieve workshops gegeven op scholen, waarbij kinderen en tieners naast het knutselen met plastic ook leren over de plasticsoep, en ze heeft de Litterset ontworpen. 

Elza zit vol ideeën voor toekomstig werk

Elza zit vol ideeën voor toekomstig werk: ze kijkt ernaar uit om meer stopmotionvideo’s te maken met de stukjes plastic als basis, en wil graag ook wat grotere werken gaan maken met het afval dat ze vindt. Tot nu toe waren het namelijk vooral kleine werkjes van een paar centimeter, maar langs de Maas vindt ze nu ook grotere stukken plastic, die vragen om grotere kunstwerken.

Wij zijn alvast benieuwd, en we willen Elza hartelijk bedanken voor haar gastvrijheid en mooie verhalen. Als je nieuwsgierig bent naar Elza’s plastic-collectie en een paar van haar werken wilt zien, bekijk dan zeker de YouTube-video van deze laatste aflevering van KunstTaal. Je vindt deze, en de vorige vijf afleveringen op ludejo.eu/nl/kunsttaal.

Elza Zijlstra/TrashWorks kun je volgen via haar website en socialmediakanalen:

Website: www.trashworks.nl en www.litterset.com
Facebook: www.facebook.com/TrashWorks
Instagram: https://www.instagram.com/trashworksdesign/

back to top button