Verover de harten van je klanten met een online nieuwsbrief

Een pandemie is de perfecte tijd om je online nieuwsbrief eens onder de loep te nemen. O ja? Jazeker!

Een pandemie is de perfecte tijd om je online nieuwsbrief eens onder de loep te nemen. O ja? Jazeker! Een crisis is geen tijd voor sneaky marketingtrucjes. Investeren in het opbouwen van relaties en je klanten een hart onder de spreekwoordelijke riem steken, dat is waar het om gaat. Juist nu (en ik had me voorgenomen om deze tenenkrommende woordcombinatie niet in deze blog te verwerken, aangezien alle marketeers in Nederland hem al hebben gebruikt, maar goed, ik ben ook maar een mens, so don’t judge me).

Nu denk je misschien: “Ja, leuk en aardig zo’n nieuwsbrief, maar daar zitten mijn klanten nu toch niet op te wachten? Die hebben echt wel wat anders aan hun hoofd. Ik kan mijn tijd toch beter investeren in een killer SEO-website en social-media-kanalen om mijn onderneming te laten groeien?”

Ja en nee. Ja, SEO is super belangrijk, en social media ook. Echter, het nadeel van deze twee marketingtools is dat je hierin voor een groot deel afhankelijk bent van de algoritmes van Google. Bovendien zijn er nog honderdmiljoenmiljard (oké, overdrijven is ook een vak, maar you get the point) anderen die op dezelfde manier hun ranking in online zoekmachines proberen te verhogen. Kortom, een nieuwsbrief is dus zeker een waardevolle aanvulling op je online marketingstrategie. 

Nog niet overtuigd? Oké, misschien dat de volgende redenen je over de streep kunnen trekken om toch te investeren in een kick-ass nieuwsbrief:

1. Een nieuwsbrief is persoonlijk en menselijk

Het mag dan een marketingtool zijn, maar een nieuwsbrief is ook, zoals het woord al aangeeft, een brief. Misschien geen klassieke handgeschreven brief in een mooie envelop, maar wel een persoonlijke boodschap van jou aan je lezers. Een boodschap die bovendien niet beperkt is tot een bepaald aantal tekens en die opgeleukt moet worden met emoji’s en hashtags. Kortom, een nieuwsbrief (met de nadruk op brief) is een ideale manier om op een persoonlijke manier je klanten te contacteren.

2. E-mail geeft controle

Zoals ik hierboven al kort benoemde, ben je bij social media voor een groot deel afhankelijk van de fratsen van Google. Ik kan me voorstellen dat het als ondernemer niet heel fijn voelt om voor je online marketing volledig afhankelijk te zijn van een groepje techies in Silicon Valley, toch? I didn’t think so. Het mooie van e-mail is dat jij de touwtjes in handen hebt. Jij bepaalt zelf aan wie je ‘m stuurt en bent de baas over je eigen data. En dat kleine stukje zekerheid is juist nu (oops, I did it again) een fijne houvast.

3. E-mail brengt geld in het laatje

Uit onderzoek blijkt dat e-mail de hoogste ROI (‘return on investment’) oplevert. Sterker nog, er zijn Amerikaanse onderzoeken die hebben aangetoond dat elke dollar die ondernemers investeren in een online nieuwsbrief, een ‘potential return’ van 38 dollar heeft. Dat is niet verkeerd, toch? Zo kun je met een beperkt budget toch behoorlijke resultaten boeken.

“Oké, duidelijk, maar waar moet zo’n nieuwsbrief dan aan voldoen?”

Voilà, bij deze een kant-en-klare checklist (hoe makkelijk wil je ‘t hebben?):

  • Gebruik je eigen tone of voice. Een nieuwsbrief is persoonlijk, dus zorg dat je je eigen, unieke stem gebruikt.
  • Geef waardevolle content. Een nieuwsbrief is geen platform voor schaamteloze zelfpromotie. Nieuwsbrieven die zich hier wel schuldig aan maken, belanden vaak linea recta in de prullenbak. Geef je lezers informatie waar ze iets aan hebben en voeg hier en daar een paar leuke weetjes toe. Promotie komt later.
  • Nodig uit tot interactie. Stel vragen, wees belangstellend naar je lezers toe en nodig ze uit om te reageren. Denk aan vragen als: ‘Wat kan ik voor je betekenen?’ en ‘Waar zou je graag meer over willen lezen in deze nieuwsbrief?’ (maar af en toe een minder serieuze vraag of een dilemma als ‘Ben jij team pindakaas of Nutella?’ mag natuurlijk ook). 
  • Beantwoord reacties. Da’s wel zo netjes. 
  • Gebruik zoveel mogelijk jij. Een nieuwsbrief is geen plaats voor opgepompte ego’s en zelfverheerlijking. Het gaat om je lezer, niet om jou. Gebruik dus zoveel mogelijk jij en zo min mogelijk ik.

“Super bedankt voor deze waardevolle informatie (ja hoor eens, ik schrijf deze blog, dus ik mag de gedachtenwolkjes van mijn lezers helemaal zelf invullen), maar om nou elke twee weken zo’n nieuwsbrief te schrijven is niet echt een vooruitzicht waar ik blij van word.”

Dat kan. Gelukkig is dat een probleem wat heel makkelijk op te lossen valt: huur gewoon iemand in om het voor je te doen! Immers, waarom zou je jezelf forceren terwijl er getalenteerde copywriters staan te springen om dit klusje voor je te klaren? En mocht je twijfelen over de kosten die daaraan verbonden zijn, denk dan nog even terug aan de ROI die ik bij punt 3 benoemde.

Meer weten over hoe wij jou kunnen helpen met het opzetten van een online nieuwsbrief? Stuur een mailtje naar pm@ludejo.eu en we nemen zo snel mogelijk contact op. 

back to top button