Er bestaat een term voor gevoelens van weerzin bij het horen van bepaalde woorden, namelijk ‘logomisia’, en dit hoeven niet per se ‘vieze woorden’ te zijn.
Vandaag geen technische blog over SEO of over machine translation. Geen zorgen, die blogs blijven ook gewoon komen, maar een beetje variatie is natuurlijk wel zo leuk, nietwaar? Vandaag ga ik het hebben over ‘vieze woorden’. En nee, niet ‘vies’ als in: ‘poep’ en dergelijke, maar woorden die vies klínken: van die woorden waar je de kriebels van krijgt en je oren spontaan van beginnen te bloeden.
Ik kwam op dit onderwerp door een uitzending van Sanders Vriendenteam op radio 3FM. Halverwege de ochtendshow had Sander het over de BAFTA Young Game Designers Awards. Hij vertelde dat hij het woord ‘BAFTA’ ontzettend smerig vond klinken, en hij vroeg zich af of de luisteraars en zijn collega’s op de redactie ook van dit soort woorden hadden waardoor ze het liefst keihard “iiiieeuw” wilden roepen.
En ja hoor, die hadden ze zeker.
Enkele pareltjes die voorbij kwamen: ‘gnoom’, ‘grachtengordel’ en ‘kokkelvocht’.
Echt, die laatste, daar word je toch gewoon onpasselijk van?!
Hoe dan ook, mijn interesse was gewekt (noem het kinderachtig, maar ik vind vieze woorden gewoon nog even leuk als toen ik vier jaar oud was), en ik besloot om eens wat dieper in dit heerlijk smerige onderwerp te duiken.
Wat is ‘logomisia’?
Nu is het zo dat er een term bestaat voor deze gevoelens van weerzin bij het horen van bepaalde woorden, namelijk ‘logomisia’. Andere omschrijvingen die ik tegenkwam tijdens mijn online zoektocht, waren ‘word aversion’ en ‘verbal virus’. In een post op de taalblog Language Log wordt logomisia omschreven als “a feeling of intense, irrational distaste for the sound or sight of a particular word or phrase”. Kortom, een aversie die eigenlijk nergens op slaat, maar die desalniettemin omhoog borrelt wanneer je wordt geconfronteerd met woorden als ‘kokkelvocht’ (iiiieeuw). Soms heeft deze aversie alleen te maken met de klank van een woord, maar het kan ook te maken hebben met de betekenis, of een combinatie van beide factoren.
Vieze woorden onderzoek
Het probleem met deze onderzoeken is echter dat ze geen volledig beeld bieden.
Op internet rouleren veel ‘onderzoeken’ naar de meest smerig klinkende woorden aller tijden (mocht je interesse hebben, typ even “disgusting sounding words” in op Google en je hebt weer genoeg leesvoer om een paar lege uurtjes te vullen). Echter, het probleem met deze onderzoeken is dat ze geen volledig beeld bieden. Bovendien is ‘word aversion’ iets heel persoonlijks: het feit dat ik de rillingen krijg van het woord ‘kokkelvocht’ (iiiieeuw) betekent niet dat dat voor iedereen geldt. Sterker nog, het kan best zo zijn dat de ene persoon juist een positieve emotionele connectie heeft met een bepaald woord, terwijl de andere persoon bij het horen van hetzelfde woord het liefst zijn vingers in diens oren steekt en heel hard “LALALALA” zingt.
Nu zijn er in deze blog al een aantal hele mooie, vieze woorden voorbij gekomen, maar eigenlijk ben ik heel benieuwd naar de woorden waar JULLIE onpasselijk van worden. Dus neem vooral een kijkje op ons Instagram-account en ons X-account en laat me weten welke woorden jij het liefst in de spreekwoordelijke kliko zou willen gooien.