Wat maakt podcasts nou zo aantrekkelijk?

…wat maakt podcasts nou zo aantrekkelijk? En hoe kun je als bedrijf inspelen op de ontwikkelingen in podcast-land?

Waar je als ondernemer, social influencer of bedrijf eerst nog weg kwam met een Twitter-account en een YouTube-kanaal, ben je tegenwoordig niet meer ‘on trend’ zonder een eigen podcast. Uit onderzoek van marketingbureau MeMo2 uit 2018 blijkt dat maar liefst 2,2 miljoen Nederlanders naar podcasts luisteren. Bovendien is de kans groot dat dit bereik alleen maar zal toenemen: daar zorgen initiatieven zoals het Podcastfestival en de Dutch Podcast Awards wel voor. En dat terwijl het er in de eerste instantie op leek dat deze trend een paar jaar geleden al over haar hoogtepunt heen was. Maar wat maakt podcasts nou zo aantrekkelijk? En hoe kun je als bedrijf inspelen op de ontwikkelingen in podcast-land? 

de Nederlandse podcastmarkt

Voor veel luisteraars zijn podcasts interessant omdat ze het vertrouwde van radio combineren met het gemak van ondemand-services waar we sinds de opkomst van Netflix en Spotify gewend aan zijn geraakt. In de trein, tijdens het koken, nog even in bed voordat je gaat slapen: als luisteraar bepaal je zelf waar en wanneer je wil luisteren. Bovendien is er voor ieder wat wils: van actualiteiten tot My Little Pony (ik verzin dit niet), over bijna elk onderwerp is online wel een podcast te vinden. Hoewel er nog niet heel veel precieze cijfers beschikbaar zijn over de Nederlandse podcastmarkt, zijn er wel interessante ontwikkelingen gaande. Podcastproductiebureaus (mooi woord voor Scrabble) schieten als spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. Naast het produceren van hun eigen podcasts helpen deze bureaus ook andere podcastmakers bij het maken van aantrekkelijke content. Tevens brengen ze podcastmakers in contact met adverteerders. Feit is namelijk dat podcasts op dit moment voor veel bedrijven een zeer aantrekkelijk reclameplatform zijn.

Een goedlopende podcast trekt duizenden (en soms wel tienduizenden) luisteraars per aflevering. Deze aantallen zijn een optelsom van alle apps waarin je naar podcasts kunt luisteren, bijvoorbeeld Spotify en iTunes. Dat zijn cijfers waar veel YouTubers alleen maar van kunnen dromen (tenzij je Monica Geuze heet natuurlijk). Aangezien veel bedrijven al investeren in reclame op YouTube, is het niet verwonderlijk dat ze hun aandacht nu ook op podcasts richten. 

een hele persoonlijke manier om te communiceren

Toch is het op dit moment nog een beetje zoeken welke vorm van adverteren in podcasts nou eigenlijk het meest doeltreffend is. Er is namelijk nog niet echt een vast format voor podcastreclame. Natuurlijk is er de standaard opening ‘Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt door…’, maar deze vorm van reclame maken voelt vaak toch een beetje ouderwets, zeker in combinatie met zo’n modern platform. Hetzelfde geldt voor het toevoegen van reclameboodschappen tussendoor. Al met al zou je kunnen stellen dat de ‘Holy Grail of podcast advertising’ nog niet is gevonden (maar mocht ik ‘m toevallig ergens tegenkomen, dan zal ik ‘m hier nog even droppen).

Je kunt als bedrijf natuurlijk ook zelf een podcast beginnen. Een podcast is namelijk een hele persoonlijke manier om te communiceren met je publiek. Met de juiste stemmen en de juiste toon geef je je bedrijf een gezicht, waardoor je sympathieker overkomt bij je luisteraars. Belangrijk is dan wel dat je niet zomaar iets online gooit, puur omdat je mee wil doen met de podcast-hype. Het vereist kennis en doorzettingsvermogen om een podcast neer te zetten die bij je bedrijf of onderneming past en die blijft boeien. Mocht je interesse hebben in het beginnen van een podcast, dan kun je als eerste stap bijvoorbeeld een contentbureau (tip: Ludejo) consulteren. Zij (lees: wij) kunnen meedenken over een passende marketingstrategie en over creatieve manieren om jouw boodschap over te brengen. En uiteindelijk in een mooie podcast-vorm te gieten natuurlijk.

Benieuwd hoe Ludejo jou kan helpen bij het verwezenlijken van je podcast-dromen?

Benieuwd hoe Ludejo jou kan helpen bij het verwezenlijken van je podcast-dromen? Kijk dan even op onze website of neem contact op.

En dan, om deze blog over podcasts passend af te sluiten, een overzicht van onze favoriete podcasts. Een rondje langs alle medewerkers van Ludejo leverde de volgende top 3 op:

  1. (That Could Have Gone) Better

Een inkoppertje, maar eerlijk is eerlijk, onze eigen podcast is in het team toch de meest beluisterde. In deze podcast gaat onze eigen Andrew Hickson in gesprek met mensen die werkzaam zijn in de taalsector en laat hij ze hun ‘minder perfecte ervaringen’ (lees: gênante verhalen en blunders) delen. In een wereld waarin iedereen probeert om de best mogelijke versie van zichzelf te zijn, zowel op professioneel als persoonlijk vlak, is het voor velen toch een opluchting om te weten dat iedereen wel eens een blunder begaat (we zijn toch allemaal maar mensen). 

  1. Radiolab 

Radiolab is een Amerikaanse ‘award-winning’ podcast waarin Jad Abumrad en Robert Krulwich hun publiek trakteren op toegankelijke en inspirerende mini-documentaires over wetenschappelijke en filosofische onderwerpen. 

  1. Man man man, de podcast

Mijn persoonlijke favoriet, over drie mannen (Chris Bergström, Bas Louissen en Domien Verschuuren) die aan de hand van verschillende thema’s onderzoeken hoe mannelijk ze nou eigenlijk zijn (de meningen hierover zijn verdeeld, maar het is hoe dan ook een zeer vermakelijke podcast, zowel voor mannen als vrouwen).

door Fenna van der Poel

back to top button