Wat de hyperactieve hamsters van Albert Heijn ons kunnen leren over visual storytelling

Er zijn echter twee onderdelen die een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van Appie’s hamstercampagne en die ik graag even onder de loep wil nemen, namelijk visuals en storytelling.

Eigenlijk wilde ik deze blog ‘zeg het met hamsters’ noemen, maar dat leek me toch een beetje vaag. Een andere optie was ‘het belang van storytelling en visuals in marketingcampagnes’, maar die headline vond ik weer te saai. Uiteindelijk werd het optie drie, een mooie balans tussen clickbait en informatie. Tenminste, dat is mijn nederige mening. Mocht je trouwens meer willen weten over hoe je een goede headline schrijft, check dan even deze blog over SEO-proof headlines.

Maar goed, laten we het over hamsters hebben. De hamsters van Albert Heijn. Je kent ze wel, die vrolijke rakkers die om de zoveel weken de pagina’s van de bonusfolder sieren om ons over te halen een belachelijke hoeveelheid groenteconserven en poedersoep in te slaan. En het meest beschamende is dat die hyperactieve knaagdieren daar nog in slagen ook. Voorafgaand aan de corona-hamstergekte was het marktaandeel van Albert Heijn al enorm, en het ziet er niet naar uit dat daar de komende tijd verandering in gaat komen.

Nu is het niet zo dat een reclame- of marketingcampagne gebaseerd op een kudde, roedel, kolonie, zwerm of vereniging (geen idee hoe je een groep hamsters noemt) piepende pluizenbollen garant staat voor meer klanten en meer winst. Gelukkig maar, anders zouden we met z’n allen waarschijnlijk gillend gek worden. Er zijn echter twee onderdelen die een belangrijke bijdrage leveren aan het succes van Appie’s hamstercampagne en die ik graag even onder de loep wil nemen, namelijk visuals en storytelling.

De combinatie van visuals en storytelling als marketingstrategie wordt steeds populairder. Steeds meer bedrijven kiezen voor een manier van communiceren waarbij beeld net zo belangrijk is als tekst. Dit heeft vooral te maken met de populariteit van platforms zoals Pinterest en Instagram, maar je ziet ook steeds meer visuele content verschijnen op plaatsen waar je het eigenlijk niet zou verwachten, bijvoorbeeld op LinkedIn en in online nieuwsbrieven. Voor meer info over LinkedIn Stories, check even onze blog over hoe jij LinkedIn Stories in kunt zetten voor een persoonlijker (bedrijfs)profiel.

Eigenlijk zou het geen verrassing moeten zijn dat visuele content steeds populairder wordt, aangezien we visuele informatie veel sneller opnemen dan geschreven tekst. We denken namelijk in beelden. Onze hersenen zijn ontzettend goed in het verwerken van plaatjes. Bovendien val je meer op als je beeld gebruikt en speel je direct in op de emotie van mensen. Zeker wanneer je, zoals de Appie, gebruik maakt van dieren met een hoog aaibaarheidsgehalte (hoewel ik onze Besto’s een stuk leuker vind dan die hyperactieve knaagdieren, maar dat is mijn persoonlijke mening). O, en wist je trouwens dat content met relevante beelden maar liefst 94 procent meer views krijgt dan puur tekstuele content?

Zelf denk ik dat visual storytelling ook een succesvolle strategie is omdat het eigenlijk al sinds onze peutertijd verankerd is in ons brein. Denk maar aan al die prentenboeken die je als kind onder je neus geduwd kreeg.

Mocht je nu denken: “Ik wil ook wel een slice van die visual content-cake”, maar heb je zelf niet de tijd of de skills om daarmee aan de slag te gaan, dan ben je bij Ludejo aan het juiste adres. Wij helpen je met het creëren en doorvoeren van jouw visuele identiteit, bijvoorbeeld door het maken van infographics voor je website en nieuwsbrief of door mee te denken over een volledige marketingcampagne. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op via pm@ludejo.eu en ontdek de mogelijkheden. 

PS Een bijzonder stukje visual storytelling wat ik je niet wil onthouden, is de website van de app ‘Babel, the cat who would be King’, een verhaal gericht op jonge kinderen dat speciaal is ontwikkeld voor iOS en Android. Niet alleen zijn de illustraties betoverend mooi, maar de app laat ook heel goed zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van visual storytelling met de huidige technologieën (maar daarover meer in een komende blog). 

Daar steken die hamsters van Albert Heijn toch een beetje suf bij af, nietwaar?